Gündem

140 kişiye mezar olan kaçak katlı apartmanın mührünü belediyeye yapılan bağış kırmış

15 Temmuz 2024 14:12

6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 140 kişiye mezar olan Elit Apartmanı'ndaki kaçak katın Antakya Belediyesi'ne yapılan bağışla affedildiği mühürlenen binanın oturuma açıldığı ortaya çıktı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 140 kişinin yaşamını yitirdiği Elit Apartmanı davasının ilk duruşması görüldü.

Sözcü'den Gülnur Saydam'ın aktardığına göre; Hatay 5. Ağır ceza mahkemesinde başlayan duruşmaya yakınlarını kaybeden depremzede aileler katıldı. 3’ü tutuklu 7 sanığın yargılandığı duruşma, sanık savunmaları ile başladı.

"Belediye mührü kaldırmış bina imar affından yararlanmış"

Yapı denetim firmasının sahibi Gökhan Tutar firmayı 2017 yılında devraldığını söyledi. Tutar, ""2019 yılında şirket çalışanları binada aykırı durum olduğunu söyleyip belediyeye gerekli bilgilendirmeleri yaptı. Sonrasında burası mühürlendi. Mühürü bir tek belediye açar. Belediye mührü kaldırmış bina imar affından yararlanmış. Burada benim suçum ne? 9 aydır kötü koşullarda ceza evinde kalıyorum."

"Projeye sadık kalsalar yine yıkılmazdı"

Projenin inşaat mühendisi tutuklu sanık Mehmet Yılmaz savunmasında; "350 statik proje yaptım hiç biri yıkılmadı. Projeye sadık kalsalar yine yıkılmazdı. Bu binanın hiç bir kolon, kiriş bağlantısı doğru yapılmamış. Zeminde proje dışı asma kat var. Proje dışı alan 600 metrekare demek. Bu da binaya ekstra 740 ton yüklenmiş demek" diye konuştu

"Bu bina için 140 bin TL verdik"

Müteahhit Mithat Tümyürek ise; binayı tam bitirmediğini bir noktadan sonra binanın sahibi Akil İnan’a devrettiğini açıkladı. Suçsuz yere 16 aydır cezaevinde kaldığını belirtti.

Bu savunmanın üzerine binada eşi ve çocuklarını kaybeden Mümtaz Gövce’nin avukatı Şahnur Kızıltepe; binanın mühürlenmesini ve belediyeye çorba evi adı altında mührü kaldırtmak için bağış yapıldığı iddiasını sordu. Tümyürek ise; "Bu bina için 140 bin TL verdik. Başka bir bina için 80 bin TL verdik ilk ifadede karıştırdım" dedi.

Bir tutuklama bir tahliye

Mahkeme bina sahibi tutuksuz sanık Akif İnan'ın tutuklanmasına, tutuklu sanık Mehmet Yılmaz’ın serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan Elit Apartmanı için binanın ilk yapım aşamasından sonuna kadar tüm planının istenmesine, Antakya ve Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin rüşvet iddialarına yanıt vermesini istedi. Durşma 25 Eylül’e ertelendi.

"Ailem hukuksuzluğun kurbanı oldu"

Elit Apartmanı'nda 2 kızını ve eşini kaybeden Mümtaz Gövce duruşma sonrası yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Para hırsından kaynaklanan bir vahşet bu. Ailem göz göre göre insan eliyle yapılan bu hukuksuzluğun kurbanı oldu. Adalet yerini bulsun diye mücadele ediyoruz. Evet ailem geri gelmeyecek ancak suçlular cezalarını çekene kadar mücadeleye devam edeceğim.

En son 4 ay önce bu enkaz başına geldim. Yüreğim yanıyor. Göz göre göre eşimi evlatlarımı işte burada kaybettim. Hepsi para hırsındanmış. Bu kadar kolay mıydı? Keşke ömürleri buraya kadarmış diyebilsem ama diyemiyorum çünkü bile isteye ölüme gönderdiler benim ailemi. 17 aydır ben ve bina sakinleri yasımızı bile tutamadan suçlular için mücadele veriyoruz."