Gündem

15 barodan ortak açıklama: Kürtçe milyonlarca yurttaşın anadilidir

Diyarbakır, Batman, Van ve Mardin’de Kürtçe uyarı trafik yazılarının silinmesiyle ilgili bölge barolarından ortak tepki geldi

01 Ağustos 2024 14:26

T24 Haber Merkezi

Son günlerde, DEM Partili belediyelerin yaya geçitlerinde Kürtçe "Pêşî Peya-Önce Yaya" ve "Hêdî-Yavaş" gibi uyarılarının, Valilik talimatıyla Karayolları ekipleri ve polisler eşliğinde silinmesinden sonra, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 15 kentin barosu, bu durumu ortak bir açıklama ile kınadı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son günlerde Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman illerinde, Belediyelerin sorumlu oldukları yolların yaya geçitlerinde Kürtçe yazılan trafik uyarılarının kolluk kuvvetleri gözetiminde sivil kişilerin müdahalesiyle ya da Karayolları Müdürlüğü görevlilerinin eliyle silindiği gözlemlenmiştir. Trafik kuralları, karayollarında can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri belirleyen kurallar bütünüdür.

Trafik kurallarını ve uyarılarını gösterir işaret ve yazıların Türkçe dışında başka dillerde yazılması önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bir kentte yaşayan insanların anadilinde trafik uyarı ve işaretlerinin olması, düzenlemenin amacını sakatlamamaktadır. Aksine, arzu edilen trafik güvenliğine etkin bir şekilde katkı sunmaktadır.

Bu talihsiz yaklaşım, ülkemizde yaşayan milyonlarca Kürdün varlığına ve diline karşı oluşan tahammülsüzlüğün başka bir ifadesidir. Bu tutum, birlikte yaşam kültürüne ve toplumsal barışa zarar vermektedir. Biz aşağıda imzası olan Bölge Baroları olarak; toplumsal barışa zarar veren bu uygulamalardan vazgeçilmesi ve bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir adli ve idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz."

Açıklamayı yapan il baroları:

1. Adıyaman Barosu
2. Ağrı Barosu
3. Batman Barosu
4. Bingöl Barosu
5. Bitlis Barosu
6. Tunceli Barosu
7. Diyarbakır Barosu
8. Hakkâri Barosu
9. Kars Barosu
10. Mardin Barosu
11. Muş Barosu
12. Siirt Barosu
13. Şanlıurfa Barosu
14. Şırnak Barosu
15. Van Barosu