Ekonomi

2023’te iş değiştirenler dikkat!

Vergi borcuyla karşılaşmamak veya vergi iadesinden yararlanmak için ne yapmalı?

11 Mart 2024 11:21

Yıl içinde işyeri değiştirenler veya aynı işverene bağlı çalışmaya devam etmekle birlikte işverenin şirketleri arasında geçiş yapanlar vergi sürprizi ile karşılaşabiliyor. Geçen yıl bu şekilde işyeri değiştirenlerden belli limitleri aşanlar mart ayının sonuna kadar beyanname vermek zorundalar.

HaberTürk'ten Ahmet Kıvanç'ın konuyla ilgili yazısı şöyle: 

"İşyeri değiştirildiğinde önceki işyerinde ne kadar kazanç elde edildiğine bakılmıyor. Yeni işyerindeki işveren işçi o yıl ilk kez ücret alıyormuş gibi ilk vergi diliminden başlayarak hesaplanan vergiyi kesiyor. Maliye ise vergi açısından kişinin yıllık toplam kazancına bakıyor.

Birden sonraki işveren veya işverenlerden elde edilen brüt kazanç 150 bin lirayı aşarsa ertesi yılın mart ayında beyanname doldurulması gerekiyor. Bu nedenle geçen yıl işyeri değiştirip birden sonraki işverenden elde ettikleri kazanç toplamı 150 bin lirayı aşanlar bu yıl mart ayının sonuna kadar beyanname doldurmak zorundadır.

Beyanname doldurmayanlar vergi ziyaı cezasıyla karşı karşıya kalırlar. Vergi borçlarında zamanaşımı süresi beş yıldır. Maliye, 2023 yılındaki kazanç için doğan vergi borcunu önümüzdeki beş yıl içinde tespit ettiğinde hem vergi ziyaı cezası uygular hem de vergi borcunu faiziyle tahsil eder."

Yazının tamamını okumak için tıklayın