Çevre

2024 Paris Olimpiyatları'ndan emisyonları yarıya indirme sözü: Karbon dostu vegan yiyecekler sunulacak

2020 Tokyo olimpiyatları, ortalama olarak yaklaşık 3.9 milyon ton karbon dioksit salmıştı

17 Haziran 2024 19:53

2024 Olimpiyat Oyunları’nda atletler ile izleyicilere çok çeşitli ve leziz vegan - vejetaryen yiyecekler sunulacak, yani Paris bu spor müsabakasının en sürdürülebilir haline ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Her dört yılda bir Olimpiyatlar “Dünyadaki en harika gösteri” olma sözü veriyor ve her sene yarışan etkileyici kabiliyetteki atletler sayesinde de bu sözü daima tutuyor. Lakin en harika gösteri olabilse de, her zaman en çevreci gösteri olamıyor. Hatta 2012 Londra, 2016 Rio ve (açık gerekçelerle aslında 2021’de yapılan) 2020 Tokyo olimpiyatları, ortalama olarak yaklaşık 3.9 milyon ton karbon dioksit saldı.

Vegan Defter'den Esra Aslan'ın VegNews'ten yaptığı çeviriye göre bu temmuzda müsabakalar Paris’te gerçekleşecek ve bu, şimdiye dek gerçekleşmiş olan en sürdürülebilir olimpiyatlardan biri olacak. Fransız başkenti, oldukça fazla sayıda karbon-dostu vegan yiyecek sunmak adına özel bir çaba dahi sarfediyor- dünyada et ve peynir düşkünlüğü ile tanınan bir şehir için hiç fena değil.

Tamamıyla güneş enerjisi kullanan yeni bir arena inşa ediliyor

2024 Paris Olimpik komitesine göre, bu seneki Olimpik ve Paralimpik Müsabakalar sürdürülebilirlik bakımından “yeni bir standart” belirleyecek. Aslında önceki müsabakalara kıyasla emisyonları yarıya indirme vaadinde bulunuldu bile.

Bu hedefe ulaşmak için kullanılan en mühim yollardan biri, yarışlara ev sahipliği yapmak için yeni stadyumlar inşa etmede aşırıya kaçmamak. Bunun yerine, (Dünya Kupası maçları için 1998’de inşa edilmiş olan) Stade de France gibi şehirde hal-i hazırda var olan stadyumların kullanımları üzerinde çalışılıyor. Komite yalnızca Saint-Denis bölgesinde, tamamıyla güneş enerjisi kullanan tek bir yeni arena inşa ediyor.

Berna Abik'in sunumuyla dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.

Karbonu azaltma amacıyla 200.000 kocaman ağaç olimpiyatlar için şehre dikildi, Atletler Köyü civarındaki çatılar da kasten böcek ve kuş dostu haline getirildi. Ayrıca yeni bisiklet yolları, daha fazla bindiğinde-öde sistemli bisikletler ve şehri dolduracak olan milyonlarca taraftar için fazladan toplu ulaşım seferleri de olacak.

2024 Paris Olimpiyatları, bütün bunlara ek olarak müsabakalar boyunca atletler ve taraftarlara sunacağı yiyecek konusuna da özel bir ihtimam gösteriyor. Yediklerimizin gezegen üzerindeki devasa etkisi düşünüldüğünde, bu konu özellikle önemli. Hayvancılık tek başına küresel sera gazı emisyonunun yüzde 14.5’undan sorumlu. Mukayese etmek adına, havacılığın emisyonların yüzde 2’sinden sorumlu olduğunu not edelim.

Stadyumlarda taraftarlara satılacak yemeklerin yüzde 60’ı etsiz olacak

2024 Paris Olimpik komitesi bu seneki oyunlarda “daha yerel, daha bitki-temelli yiyecek” vurgusu yapıyor. Atletler ile taraftarlara müsabakalar boyunca yaklaşık olarak 13 milyon yemek sunulacağı tahmin ediliyor, pek çoğu hayvansız veya en azından vejetaryen olacak. Esasen stadyumlarda taraftarlara satılacak yemeklerin yüzde 60’ının etsiz olacağı öngörülüyor.

Paris 2024 olimpiyatları web sitesi, “İzleyiciler Paris, Marseille ve Lyon’daki alanlarımızda, şefler tarafından Fransız bölgelerinden gelen ürünlerle tasarlanmış farklı sandviçler tadabilecekler” diye belirtiyor. “Hepsinin ortak paydası ise daha karşılanabilir fiyattaki yerel ve bitki-temelli seçeneklerle sağlıklı, gurme ve yaratıcı yemekler olmaları.”

The Guardian’a göre, izleyiciler ile atletlerin bulabileceği öteki seçenekler arasında hem yerel mercimek ve kinoa ile fazlaca meyve, hem de bitki-bazlı et bulunuyor. Aslında bitki-bazlı et markası Garden Gourmet bu seneki Olimpiyatların sponsorlarından biri.

“Fransa’dayız, haliyle yemek önemli. Asıl mesele leziz şeyler yemenin başka bir yolunu sunmak; stadyumdaki vejetaryen burgerler ve sosisliler gibi hızlı tüketilen şekilde de olsa.” – Georgine Grenon, Paris 2024 Olimpiyatları çevre standardı direktörü –

Şöhretine rağmen Paris genel olarak daha vegan-dostu hale geliyor. Happy Cow’a göre, şehirde 585 civarında vegan ve vejetaryen-dostu restoran bulunuyor. Fransa boyunca da fleksitaryenizm popülerlik kazanıyor. 2022’de yapılan bir çalışmaya göre, Fransız hanelerinin neredeyse yarısına yakınında et tüketimini kısmaya çalışan en az bir kişi bulunuyor.

Atletlere servis verecek olan Olympic Village isimli restoranın işletmecisi ve Sodexo! Live’ın aşçıbaşı Charles Guilloy, Fransız mutfağının “et, et ve sadece et” olduğu şeklindeki stereotipin yanlış olduğuna inanıyor. The Guardian’a verdiği demeçte, bu sene yarışmacılar için lezzetli, mevsimsel ve yerel vejetaryen yemekler sunacağını belirtti.

Şef, “Biftek bourguignon oldukça Fransız bir tarif. Bu tarifi Olimpiyat atletleri için mevsim sebzeleri, patates, havuç, bezelye, pırasa ve arpacık soğanı ile yeniden düzenledim” diyor ve ekliyor: “Paris’in etrafındaki alanda her tür lahanadan tere ve mercimeğe kadar muhteşem sebzeler yetişiyor. Yerli yeşil mercimek ve yerli kişniş kullanarak bir mercimek dal yemeği yaptım çünkü mercimek yüzyıllardır temel bir gıda.” ifadelerine yer verdi.