Çevre

2024'ün en sıcak yıl olacağı kesinleşti

18 Kasım 2024 13:24

T24 Çevre

Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemine göre, 2024'ün kayıtlardaki "en sıcak yıl" olacağı belli oldu.

Copernicus'tan yapılan açıklamaya göre, 2024'ün 10 ayı için ortalama küresel sıcaklık anomalisi, 1991-2020 ortalamasının 0,71 santigrat derece üzerinde ölçüldü.

Bu dönem için kayıtlardaki en yüksek değere karşılık gelen bu ölçüm, 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağını şimdiden kesinleştirdi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess"Bu, küresel sıcaklık kayıtlarında yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor" ifadesini kullandı.

Burgess, 11-22 Kasım'da Bakü'de yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na (COP29) işaret ederek yeni verinin, konferansın amacına ulaşması için hızlandırıcı bir etki oluşturması gerektiğini kaydetti.

En sıcak ikinci ekim ayı

Copernicus'un açıklamasında, geçen ayın, Ekim 2023'ten sonra küresel olarak en sıcak ikinci ekim ayı olduğuna da yer verildi.

Açıklamada ayrıca geçen 12 ayda (Kasım 2023-Ekim 2024) küresel ortalama sıcaklığın, 1991-2020 ortalamasının 0,74 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü bilgisi de yer aldı.

Copernicus nedir?

Copernicus, Avrupa Komisyonu tarafından yönetilen ve AB üye ülkeleri, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Avrupa Meteoroloji Uydularından Yararlanma Örgütü (EUMETSAT), Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF), Ortak Araştırma Merkezi (JRC), Avrupa Çevre Ajansı (EEA), Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA), Frontex, SatCen ve Mercator Océan ile ortaklaşa yürütülen Avrupa Birliği Uzay Programı'nın Dünya gözlem bileşenidir.

Program küresel, sürekli, otonom, yüksek kaliteli, geniş kapsamlı bir yeryüzü gözlem kapasitesine ulaşmayı hedeflemektedir. Diğer hususların yanı sıra çevre yönetimini iyileştirmek, iklim değişikliğinin etkilerini anlamak ve hafifletmek ve sivil güvenliği sağlamak için doğru, zamanında ve kolay erişilebilir bilgi sağlamak.

Copernicus, 2021'den bu yana Yer Gözlemi, Uydu Navigasyonu, Bağlanabilirlik, Uzay Araştırmaları ve İnovasyon alanlarında AB Uzay politikasını güçlendirmeyi amaçlayan ve kritik altyapı ve yıkıcı teknolojilere yapılan yatırımları destekleyen AB Uzay Programının bir bileşenidir.

 


"David Beckham ve Mozart da 'tourette'
sendromundan muzdaripti" 


Seda Bakan ve Zafer Algöz, Takıntılar'ı anlattı

 
 

İlgi çeken haberler...

TIKLAYIN - Bakan Yerlikaya duyurdu: Eski tip sürücü belgelerinin yenilenme süresi uzatıldı

TIKLAYIN - 2024 Kainat Güzeli belli oldu!

TIKLAYIN - İşte Yenidoğan çetesini yıllar önce haber veren denetim raporu: Para için bebek vahşetine kimler, nasıl göz yumdu?

TIKLAYIN - İşte teğmenlerle ilgili soruşturmanın tutanağı

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı | Bir garip “devlet inisiyatifi!”

TIKLAYIN - Okan Buruk'tan önemli açıklamalar: Osimhen'in sözleşmesindeki özel madde ne, Roma'dan teklif aldı mı?

TIKLAYIN - İtirafçı Nevzat Bahtiyar’ın oğlu konuştu: Eğer babam öldürmüşse niye bizi köye çağırıyorsunuz, katili sahipleniyorsunuz?

TIKLAYIN - Memur ve emeklisi için yeni hesap: Zam güncellendi, tüm beklentiler değişti

TIKLAYIN - Kiev-Moskova müzakere masası için çabalar yoğunlaştı: ABD merkezli Bloomberg, Erdoğan'ın Zelenski'ye çözüm için ne önereceğini yazdı