Kültür-Sanat

21. Filmmor Kadın Filmleri Festivali bugün başlıyor

Festivaldeki tüm gösterim ve etkinlikler ücretsiz olacak

20 Haziran 2024 08:31

21. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, bugün Parola: Barış diyerek "Filistin'i İşlemek" filminin online gösterileceği ‘Açık Seans’ ile başlıyor.

Pandemi nedeniyle üç yıldır online yapılan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, izleyicisiyle yeniden yüz yüze buluşacak. Bu yıl 21. yaşını kutlayan Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde, Kadınların Sineması, Parola: Barış, Yerel Siyaset Yerinden Sinema, Feminist Bellek, Hak Odaklı Sinema bölümlerinde filmler, forumlar, atölye ve söyleşiler yer alacak.

Kadınlar neredeyse oraya, bazen şehirden şehire bazen mahalleden mahalleye gidecek olan Filmmor, bu akşam saat 21.00’de ‘Parola: Barış’ bölümüyle, Filistin’i İşlemek filminin herkese açık çevrimiçi gösterimi ile başlayacak.

Carol Mansour’un Filistinli kadınlar ve çocukların sesini duymaya çağırdığı film, 12 Filistinli kadının sürgün hikâyelerini anlatıyor. 25 Haziran’da İBB Zafer Mahalle Evi’ne, 26 Haziran’da da İBB Örnektepe Mahalle Evi’ne gidecek olan festival, İBB Beyoğlu Sineması ve Fransız Kültür Merkezi’nde 30 Haziran’a kadar devam edecek.

Bilge Olgaç anılacak

’Kadınların Sineması’ bölümünde; Türkiye’de sinemanın kadınlarından kadınların sinemasına varmasını mümkün kılan yönetmenlerden Bilge Olgaç, 30. yılı ölüm yıldönümünde ‘Kaşık Düşmanı’ ile anılacak.

Kadınların Sineması’nda yeniden izlenmese olmaz filmlerden Türkan Şoray’dan Dönüş, 19 yaşında bir şarkı yarışmasında finale kaldıktan birkaç gün sonra onu kaçırmaya yeltenen bir erkek tarafından silahla vurulan Mutlu Kaya’nın kendi sesini ve adalet arayışını anlatan Ayşe Toprak, Nick Read’in yönettiği Benim Adım Mutlu ve Kaouther Ben Hania’dan Dört Kız Kardeş de yer alacak.

Feminist Bellek

Bu yılın ‘Feminist Bellek’ tazeleyen filmleri; ressam Mihri Hanım’ın 19. yüzyılda bıraktığı izlerin peşine düşen Berna Gençalp’tan Kim Mihri, feminist büyükannenin kızı ve torununa uzanan, unutmaya ve hatırlamaya dair öyküsüyle Elodie Lélu’nun yönettiği Retroterapi olacak.

Tüm etkinlikler ve gösterimler ücretsiz

Sektör Buluşmaları ise bu yıl film eleştirmenlerini ağırlayacak. Film eleştirmenleri Alin Taşçıyan, Janet Barış, Esin Küçüktepepınar, Müge Turan, Nil Kural, Yeşim Tabak film eleştirisi ve ötesini tartışacak. Ayşe Toy Par ile Bildiğin Gibi Değil üzerine Film Okuma Atölyesi İBB Örnektepe Mahalle Evi’nde ve her zamanki gibi filmlerden sonra film ekipleriyle söyleşi ve forumlar düzenlenecek. Festivaldeki tüm gösterim ve etkinlikler bu yıl da ücretsiz olacak.