Gece ve gündüz eşitliğinin 21 Mart ve 23 Eylül tarihleri olmak üzere yılda iki defa gerçekleştiği biliniyor. Bugün itibarıyla 23 Eylül ekinoks konusu gündeme geldi. 23 Eylül ekinoksu, vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Vatandaşlar, 23 Eylül ekinoks gününde neler yaşandığını 23 Eylül ekinoksunun etkilerini sorguladı. Peki, 23 Eylül ekinoksu nedir, etkileri neler? İşte, 23 Eylül ekinoks özellikleri ve etkileri:
23 Eylül ekinoksu nedir?
Açıklamalara göre Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır.
Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar.
Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. 23 Eylül'de Güneş her iki kutup noktasında da görülür.
Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.