Gündem

23 Nisan töreninde protokol krizi: DEM Parti ve CHP’li yetkililer töreni terk etti

Fotoğraf: Ferit Aslan

24 Nisan 2024 07:41

Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki 23 Nisan törenlerinde vekâleti olmasına rağmen protokolden kaldırılan DEM Partili Meclis Üyesi ve yaşananları protesto eden CHP İlçe Başkanı töreni terk etti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’nin 81 ilinde kutlandı. Medyascope’tan Ferit Aslan’ın haberine göre, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde düzenlenen törene, DEM Partili Belediye Başkanı Fatma Ay Ankara’da olduğu için kendisini temsilen Meclis Üyesi Nimet Yakut’u gönderdi. DEM Partili Meclis Üyesi Nimet Yakut’un törende belediye başkanını temsil edeceğine dair yazı pazartesi günü (22 Nisan) Kulp Kaymakamlığı’na gönderildi. Törene gidip belediye başkanının olduğu protokolde oturan Yakut’un yanına gelen Kaymakam Yenigün’ün kendisine, “Vekâletiniz var mı?” diye sorduğu öğrenildi. Meclis Üyesi Yakut’un, Yenigün’e, vekâletinin olduğunu ve kaymakamlığa gönderildiğini söylediği aktarıldı. Bunun üzerine Yenigün’ün, Kaymakamlık Yazıişleri Müdürlüğü’ndeki görevliye konuyu ilettiği ve görevlinin vekâletname yazısının olmadığını aktardığı belirtildi.

Kaymakam Yenigün de belediyeyi temsilen orada bulunan Yakut’un protokolden kalkıp arkaya, meclis üyelerinin bulunduğu yere geçmesini istedi. Yakut, yaşanan duruma tepki gösterip vekâleti olduğu için geldiğini ve belediyeyi temsil ettiğini söyledi. Meclis Üyesi bu kez de Yenigün’ün korumaları tarafından yerinden kaldırılmak istendi. Bu durumu protesto eden Yakut, törenden ayrıldı.

Belediye başkanını temsilen törene katılan Meclis Üyesi’ne yapılan muamele üzerine CHP Kulp İlçe Başkanı Mehmet Sancar da durumu protesto ederek Yakut ile birlikte törenden ayrıldı.