Ekonomi

28 yıllık şirket iflas etti

30 Temmuz 2024 13:08

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar, bireyleri ve küçük çapta şirketleri olduğu gibi kurulması yıllar öncesine dayanan devasa firmaları da zor duruma soktu. Bu firmalardan biri, başkentte 6 farklı ürün grubunda 129 modelle Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği’nin (İMDER) ilk yerli üreticisi olarak tarihe geçen Palme Makina’ydı. 

Geçtiğimiz yıl itibariyle yaşadığı ekonomik sıkıntıları gidermeye çalışan, hakkında iflas ettiği yönünde haberler çıkan bu şirket, son bir gayretle mahkemeye başvurmuş, konkordato (mahkeme onaylı alacaklı anlaşması) talebinde bulunmuştu.  

İflas kararı

Ancak Ankara Batı Asliye Ticaret Mahkemesi, 65 ülkeye ihracat yapan devasa şirketin konkordato talebini reddederek iflas kararı verdi. Patronlar Dünyası'ndan Murat Kaya'nın haberine göre, 

Mahkeme 23 Temmuz tarihli kararında, Ankara Ticaret Sicil Memurluğuna kayıtlı Palme Makina Sanayi ve Ticaret AŞ'nin konkordato davasının reddine karar verdiğini belirterek, 23 Temmuz 2024 günü itibariyle iflasına karar verdiğini hüküm altına bağladı. 

Tüm tedbirler kaldırıldı 

Dosya kapsamında konulan tüm tedbirlerin kaldıran ve konkordato komiser heyetinin görevinin sonlandırılmasına hükmeden mahkeme, karara 10 gün içinde istinaf yoluyla itiraz edilebileceğini de bildirdi. 

Ankara'nın Sincan ilçesinde yer alan Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde 1996 yılında kurulan Palme Makina, dev fabrikada  iş ve inşaat makinalarının üretimi yapıyordu. 

Yüzlerce kişiye istihdam sağlayan ve  Türkiye genelinde çok sayıda bayisi olan firma, beton silindiri gibi çok kritik makinaların üretimini sağlıyordu.