Çevre

487 milyon TL'lik tartışma: Tarım ve Orman Bakanlığı, Bodrum'da doğal sit alanındaki tesisini genişletiyor

Bakanlık, 2021'de konaklama ünitesi projesine onay almadan çalışmalara başlamış ve para cezasına çarptırılmıştı

16 Mayıs 2024 07:52

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Bodrum Torba'daki turizm konaklama tesisinde genişlemeye gidiliyor. 24 Ocak'ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurulan proje, Muğla Valiliği tarafından "Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararı alarak onaylandı. Bu onayla, Bakanlık, Usuluk Koyu Tabiat Parkı'ndaki, "2. Derece Doğal Sit Alanı" ve "Önemli Doğa Alanı" olarak tescilli ormanlık alanda genişleme çalışmalarına başlayacak.

Kamuda tasarruf paketinin açıklanmasından kısa bir süre sonra onaylanan projeye göre, bakanlık 487 milyon 297 bin TL harcayacak. Mevcut 77 konaklama birimine daha önce eklenen 29 villa tipi birimle birlikte, birim sayısı 106'dan 136'ya yükseltilecek. Tesiste şu anda üç blok konaklama tesisi, beş terapi merkezi ve havuzları, bir restoran, villa havuzları, bir kademeli havuz, lojmanlar, bir aquapark ve lunapark bulunuyor.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün aktardığına göre, 2014'te mahkeme tarafından iptal edilen imar planlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeni bir imar planı hazırladı. Aralık 2023'te tabiat parkı için hazırlanan planlar askıya çıkarıldı. Ancak bakanlık, 2021'de başvurduğu 26 kır evi ve 30 odalı konaklama ünitesi projesine onay almadan çalışmalara başlamış ve Çevre Kanunu'nun 20. maddesi kapsamında para cezasına çarptırılmıştı.