Gündem

5 eski HDP'li milletvekiline "Kobani" iddianamesi; 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

28 Mayıs 2024 11:33

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani olayları kapsamında haklarında soruşturma yürütülen HDP'li Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan, Garo Paylan ve Pero Dündar hakkında iddianame düzenlendi. Ana davada eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve HDP’li yöneticilerin beraat ettiği Yasin Börü ve diğer ölümler sebebiyle, beş isim tekrar suçlandı. Sanıkların tamamına 29 ayrı suçtan 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680'er yıl hapis istemiyle dava açıldı. 298 sayfalık iddianame, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te Türkiye’nin birçok kentinde gerçekleşen protestolarla ilgili ikinci iddianame hazırlandı. Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan, Garo Paylan ve Pero Dündar hakkındaki soruşturma, daha önce milletvekili dokunulmazlıkları olduğu gerekçesiyle durdurulmuş, bu beş isim ana davaya dahil edilmemişti. Milletvekilliklerinin sona ermesiyle Kaya, Kemalbay, Kurtulan, Paylan ve Pero Dündar hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.

Yargılaması tamamlanan ana davanın karar duruşmasından altı gün sonra, 22 Mayıs’ta mahkemeye gönderilen iddianamenin, hakkında yakalama kararı verilen 72 kişi yönünden süren davayla birleştirilmesi talep edildi.

Beraat verilen cinayet suçlamaları tekrar iddianamede

Ana davada HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 36 siyasetçi, Yasin Börü ve çoğunluğu HDP’li olan 36 kişinin ölümünden sorumlu tutulmuş, ancak 16 Mayıs’ta çıkan kararda bu isimler tüm cinayet suçlamalarından “yeterli delil olmadığı” gerekçesiyle beraat etmişti.

Bu karara rağmen hazırlanan ek iddianamede Börü'nün de aralarında olduğu 37 kişi maktul olarak yer aldı. Sanık konumundaki beş isim, bu ölümler sebebiyle tekrar suçlandı.

İddianamede sıralanan mağdurlar arasında Diyanet, Et ve Balık Kurumu gibi kurumların yanı sıra CHP, MHP, AKP, HÜDA PAR gibi siyasi partiler ve İstanbul, Adana, Gaziantep ve İzmir büyükşehir belediyeleri de yer aldı.

38'er kez müebbet ve 19 bin 680'er yıl hapis talebi

İddianamede beş HDP'li için, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "37 kez adam öldürme" ve "31 kez öldürmeye teşebbüs" başta olmak üzere 29 ayrı suçlamadan 38’er kez müebbet ve 19 bin 680'er yıl hapis cezası istendi.

İddianamenin 183 sayfalık ilk bölüm, maktul ve mağdurların isimleri ile suçlamaları içerirken, 298 sayfalık ikinci bölümde Türkiye farklı illerinde yapılan ve sonrasında “Kobani olayları” ismiyle anılan protestoların detayları yer aldı. Protestolar sırasında 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim bölgesinde 3 bin 777 kez “mala zarar verme”, 395 kez “hırsızlık”, 308 kez “iş yeri ve konu dokunulmazlığının ihlali” yaşandığı öne sürüldü.

Çeşitli haber ajanslarında yayınlanan haberler ve 6 Ekim 2014 günü HDP’nin resmi Twitter (şimdiki X platform) hesabından yapılan paylaşıma da yer verilen iddianamede, “bu çağrılar sonrasında şiddet eylemlerin artarak devam ettiği ve sokaklarda inceleme konusu suçların işlenmeye başladığı” savunuldu.

Roboski anması delil olarak gösterildi

Soruşturma kapsamında 1 Kasım 2023’te tutuklanan Hüda Kaya ile ilgili bölümde, 2015-2020 yılları arasında yayınlanan 33 ayrı haber içeriğine yer verildi. Kaya’nın örgütün kadın yapılanmasında yer aldığı iddia edildi.

Kaya'nın medyaya verdiği söyleşiler, sosyal medya paylaşımları ile HDP İstanbul İl Örgütü tarafından 2017 ve 2016 yıllarının aralık aylarında düzenlenen Roboski anmalarına ilişkin haberler, suçlama delili olarak gösterildi.

Grup toplantısı konuşmaları suç oldu

Serpil Kemalbay hakkındaki suçlamalara 2015-2020 yılları arasında yayınlanan 22 ayrı haber, delil olarak sunuldu. Sosyal medya paylaşımlarının yanı sıra Kemalbay’ın HDP Eş Genel Başkanı olduğu dönemdeki grup toplantılarında yaptığı konuşmalar, suç delili olarak gösterildi.

Fatma Kurtulan'ın, kendi partisinin 2017 referandumundaki “hayır” kampanyası için hazırladığı Kürtçe ‘Bêjin Na’ (Hayır Deyin) adlı şarkıyı sosyal medyada paylaşması da “suç unsuru” olarak iddianamede yer aldı.

Fatma Kurtulan, Pero Dündar ve Garo Paylan yönünden de çeşitli tarihlerde yayınlanan onlarca haber ve sosyal medya içerikleri suçlama konusu yapıldı. HTS kayıtlarına da yer verilen iddianamede, milletvekillerinin görüştüğü isimlerin, “örgütle bağlantılı isimler” olduğu savunuldu.

İddianamenin sonuç bölümünde, HDP’li beş isim hakkında ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunuldu. Bu isimlerin, 6-8 Ekim’deki olayların “gerçekleştirilmesine yönelik olarak baştan beri fikir ve eylem birliği içerisinde olduğu” ileri sürülerek, atılı suçlamalardan cezalandırılmaları talep edildi.

 

Kobani davasında yüzlerce yıl ceza yağdı: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza!

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında 83. duruşmada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu.

10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, 47 ayrı suçtan yargılanan yargılanan Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme, yargılanan 24 sanığa toplamda 407 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Davada 5 tahliye, 12 beraat, 13 tutukluluğa devam kararı verilirken, firari 72 sanık hakkındaki dosya da ayrıldı. 

Karar duruşmasına katılmayan Demirtaş, son savunmasında “Vereceğiniz kararı yüzüme okumanıza fırsat vermeyeceğim. Kendinize okuyacaksınız” demişti.

TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! 

TIKLAYIN - Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi?

TIKLAYIN - Kobani kararına Külliye'den ilk yorum Mehmet Uçum'dan: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az

TIKLAYIN - Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel, 7,5 yıl sonra tahliye edildi: Bizim tahliyeye değil, özgürlüğe ve barışa ihtiyacımız var!

TIKLAYIN - Özgür Özel’den Kobani kararlarına ilişkin ilk açıklama: Kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok!

TIKLAYIN - Kobani davasında beraat eden Ayhan Bilgen’den ilk açıklama: Tahliye ya da beraat alanları hedef haline getirmek nasıl bir psikoloji!

TIKLAYIN - Hatimoğulları'ndan "yumuşama" açıklaması: Böyle normalleşme olamaz

TIKLAYIN - Kobani kararına iktidar kanadından ilk yorum: "Hayırlı olsun"

TIKLAYIN - Kobani davası kararının ardından DEM Parti'den açıklama: Bu karar IŞİD lehine verilmiştir; İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu hortladı

TIKLAYIN - Barolardan Kobani kararına tepki: Türkiye'de yargı bizatihi siyasi hesaplaşmanın tarafı haline gelmiştir

TIKLAYIN - Kobani davasının eski avukatı Bozan, kararı değerlendirdi: Karar sarayın; tercihini, IŞİD çetelerinden, İŞID barbarlığından yana yaptı

TIKLAYIN - Kobani kararının ardından valiliklerden peş peşe yasaklama kararları geldi

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'ndan Kobani kararlarına tepki: Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı

TIKLAYIN - Kobani kararlarına CHP'den tepkiler: Kobani davasında çıkan kararlar AKP’nin siyasi intikamı

TIKLAYIN - Kobani davası kararlarına tepki yağdı: "AKP ve normalleşme sözcüklerinin birbirine mesafesini göstermesi bakımından 'tarihi'"

TIKLAYIN - Kobani davasında 10 yıl hapis cezası verilen Ahmet Türk: Demirtaş'ı hedef haline getirdiler, bunu bir intikam davasına dönüştürdüler