Gündem
BBC Türkçe

5 ili sağanak vurdu; ev ve iş yerleri su altında kaldı.

Türkiye'de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kısa bir süre sonra iç bölgelerdeki bazı kentler yağışlı havanın etkisi altına girdi. Sağanak ve dolunun etkili olduğu Ankara'da bazı metro istasyonları ile ev ve iş yerlerini su bastı. Aksaray, Eskişehir, Nevşehir ve Uşak'ta da yağışlar hayatı olumsuz etkiledi.

01 Mayıs 2024 01:32

Türkiye'de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kısa bir süre sonra iç bölgelerdeki bazı kentler yağışlı havanın etkisi altına girdi. Sağanak ve dolunun etkili olduğu Ankara'da bazı metro istasyonları ile ev ve iş yerlerini su bastı. Aksaray, Eskişehir, Nevşehir ve Uşak'ta da yağışlar hayatı olumsuz etkiledi.

Ankara'da Salı günü akşam saatlerinde etkili olan gök gürültülü sağanak kentin bazı bölgelerinde su baskınlarına yol açtı.

Keçiören'de birçok cadde ve sokakta yoğun su birikintileri oluştu, araçlar yolda, ev ve iş yerleri su altında kaldı.

ankara
Göle dönen bazı yollarda ulaşımda aksamalar yaşandı.

Sincan ve Yenimahalle'de de su baskınları yaşanırken, sağanak bazı mahallelerde elektrik kesintilerine neden oldu.

Sağanaktan etkilenen Ankaralılar otobüs duraklarına ve metrolara sığındı. Beşevler metro istasyonunu bastı.

Ankara Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü (EGO), bazı metro hatlarında su seviyesinin arttığını ve bu bölgelerde tedbiren elektrik kesildiğini açıkladı.

Ankara

Ankara Valisi Vasip Şahin, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, herhangi bir can kaybının olmadığını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, ''70 kilogram seviyesine yaklaşan'' kuvvetli sağanak yağışın etkileriyle mücadele için 1444 araç ve 2441 personelin görevlendirildiği belirtildi.

Yoğun yağış nedeniyle trafikte aksamalar yaşandı. Elmadağ-Kırıkkale yönü sel nedeniyle ulaşıma kapandı, yolda, uzun araç kuyrukları oluştu.

Türkiye'de geçen hafta etkili olan sıcak hava, birçok kentte sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkarmıştı. Ülkede kayıtlatın başladığı 1929 yılından bu yana görülen en yüksek Nisan ayı sıcaklığı 39,2 ile Adana'nın Yüreğir ilçesinde ölçülmüştü.

Sağanak ve dolu Salı günü akşam saatlerinde Aksaray, Eskişehir, Nevşehir ve Uşak'ta da etkili oldu. Bazı ev ve işyerlerini, caddeleri su bastı, tarım arazileri zarar gördü.

Eskişehir'de yoğun yağış nedeniyle Şirintepe Mahallesi Ülkümen Sokak'ta bulunan bazı evlerin zemin katlarını ve garajlarını su bastı.

Aksaray'da sağanak sonrası Melendiz Çayı taştı, bölgedeki turistlik alanlar, park ve bahçeler su altında kaldı.

Uşak'ta çok sayıda yolcu araçlarında mahsur kaldı. Otomobiliyle mahsur kalan bir kişi ve iki çocuğu yakınlardakilerin yardımıyla kurtarıldı.

Su birikintisi nedeniyle durduğu belirtilen otomobile tırın arkadan çarpması nedeniyle 2 kişi yaralandı.

Nevşehir'de Derinkuyu ilçesinde güçlü hissedilen dolu, Yazıhüyük beldesi ve civar köylerdeki meyve ağaçlarına zarar verdi, buğday ve patates tarlalarında su birikintileri oluşturdu.

Türkiye'de seller en çok hangi bölgeleri etkiliyor?

Türkiye'de son yıllarda sel vakalarının sayısı tüm zamanların rekorunu kırdı ve sayıların artmaya devam edeceği ön görülüyor

Bunda aşırı hava olaylarının şiddetini ve sıklığını arttıran iklim krizi kadar kentleşme sorunlarının da etkili olduğu düşünülüyor.

Gök gürültülü ve sağanak yağışlarla gelen şiddetli yağışların özellikle büyükşehirlerde, beton ve asfalt nedeniyle toprakla buluşması zorlaşıyor.

Meteorloji Genel Müdürlüğüne göre 2000'li yıllardan itibaren sel vakaları son 70 yılda görülen en yüksek seviyelere ulaştı.

Türkiye'de son 10 yılda her yıl ortalama en az 100 sel olayı yaşandı. Ancak bu vakalar Türkiye geneline eşit dağılmadı. Bazı bölgeler ve iller bu sellerden daha fazla etkilendi.

AFAD verilerine göre 1950-2018 arasındaki dönemde Türkiye'de en fazla selin yaşandığı kent Erzurum oldu. Onu Sivas, Van, Bitlis ve Kayseri izliyor. Ankara da en çok sel vakasının yaşandığı kentler arasında.

Türkiye'de ölüm dahil kayıpların en fazla yaşandığı sel felaketi Karadeniz Bölgesi'nde meydana geldi. MGM'ye göre Karadeniz'de 2010-2021 arasına en fazla görülen meteorolojik afet, tüm afetlerin yüzde 32'sine yakınını oluşturan şiddetli yağış ve sel oldu.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir