03 Nisan 2025 17:27
Güncelleme: 03 Nisan 2025 17:48
T24 Dış Haberler
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu Toplantısı, 6 yıl aradan sonra Brüksel'de düzenlendi. Avrupa Komisyonu'nun internet sitesinde toplantıyla ilgili yayımlanan açıklamada, toplantının "samimi görüş alışverişinde bulunma ve seçilmiş yetkililer, sivil toplum ve medya mensuplarına yönelik son tutuklama ve gözaltılara ilişkin AB'nin endişelerini dile getirme fırsatı da sağladığı" bildirildi.
Brüksel'de AB Komisyonu merkez binasında sabah başlayan toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos gibi üst düzey yetkililer katıldı. Bakan Şimşek'in toplantılar kapsamında Dombrovskis ve Kos ile ikili görüşmeler de yapması bekleniyor. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Kos, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla ilgili yapılan AP oturumunda yaptığı konuşmada, İBB Başkanı'nın tutuklanmasını ve görevden alınmasını protesto amacıyla Antalya Diplomasi Forumu'na katılımını ve Ankara'da Türkiye Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini bildirmişti.
Avrupa Komisyonu'nun internet sitesinde, toplantıya ilişkin yayımlanan açıklamada Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu toplantısının 2019'dan bu yana ilk kez yapıldığı vurgulanarak blok ve Ankara arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin yollarının tartışıldığı belirtildi. Açıklamada, toplantının "Önemli jeopolitik değişimlerin yaşandığı bir dönemde, daha geniş küresel gelişmeleri yansıtmak için önemli bir kanal işlevi gördüğü" ifade edildi.
Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısında "samimi görüş alışverişinde bulunulduğunun" belirtildiği açıklamada, toplantının "seçilmiş yetkililer, sivil toplum ve medya mensuplarına yönelik son tutuklama ve gözaltılara ilişkin AB'nin endişelerini dile getirme fırsatı sağladığı"nın altı çizildi.
"Canlı demokrasiler ve hukukun üstünlüğü, uluslararası yatırımcıların güveninin sürdürülmesi ve makroekonomik istikrarın korunması için en güçlü temelleri oluşturur," uyarısında bulunulan açıklamada "AB tarafı, AB'ye aday bir ülke ve Avrupa Konseyi'nin uzun süredir üyesi olan Türkiye'nin, ülkedeki son olayların ardından Mart 2025'te Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Kaja Kallas ve Komisyon Üyesi Kos tarafından yapılan Ortak Açıklama doğrultusunda, en yüksek demokratik standart ve uygulamaları uygulamasının beklendiğini vurguladı," denildi.
Toplantının ardından yayımlanan AB ve Türkiye tarafından yayımlanan ortak açıklamada ise "Türkiye bir aday ülke ve AB'nin kilit bir ortağıdır" denildi ve ilgili kısma şöyle devam edildi:
"Zorlu bir jeopolitik ortamda AB-Türkiye ilişkileri, ekonomik güvenin sürdürülmesi ve iş ortamının kolaylaştırılmasında kilit rol oynayan hukukun üstünlüğü, demokrasi, medya özgürlüğü ve insan haklarına saygı gibi değerler tarafından yönlendirilmelidir. Bu doğrultuda samimi bir angajman temel önem taşımaktadır."
© Tüm hakları saklıdır.