Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonu ve Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla Türkiye'ye gelen en fazla 7 bin yabancı hastanın tedavi giderleri ücretsiz olacak.
Kararın ardından Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof.Dr. Şükrü Hatun bir açıklama yaptı. 18 yaş altında 26 bin civarında tip 1 diyabetli çocuğa dikkat çeken Prof. Dr. Hatun, ''Yabancılara sağlık desteğine karşı olmaya gerek yok ama tip 1 diyabetli çocuklara sensör desteği konusunda bu kadar geç kalınmasının çok büyük haksızlık olduğunu düşünüyoruz ve sensörler konusundaki görüşlerimizi tekrar iletmek istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
''Kontrol altına alarak, uzun vadeli organ hasarını önleyebilmek mümkün''
Tip 1 diyabet eksikliğinin yaşamı tehdit eden insülin hormonunun, zorunlu olarak dışarıdan iğne veya insülin pompası ile alınması gereken, hayat boyu süren bir sorun olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hatun, ''Çocukluk çağında, yani erken yaşlarda başlayan diyabet, diyabetle geçen süreye bağlı olarak kümülatif (birbirine eklenerek artan) organ hasarı riskini artırır ve daha erken hayat kaybına neden olur. Sensörler Tip 1 diyabet tedavisi için bir tedavi standartı olmuş, hayat değiştirici bir ilerlemedir. Sensörler sayesinde tip 1 diyabetlilerin glukoz sonuçlarını iyileştirmek, hipoglisemiye (yaşamı tehdit eden ani kan şekeri düşmesi) yol açmadan, kronik şeker yüksekliğini kontrol altına alarak, uzun vadeli organ hasarını önleyebilmek mümkündür'' dedi.
''Devletlerin sensörlere eşit erişimi sağlaması gerekir''