Politika

9. Yargı Paketi'yle "etki ajanlığı" düzenlemesi de geliyor: CHP "Endişelerimiz var" dedi, Adalet Bakanı "Mecbur kalınan düzenlemeler" diye savundu

08 Mayıs 2024 19:15

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9'uncu yargı paketi ile ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirterek, "Özellikle üzerinde çalıştığımız konular hakim savcılarımızdan, vatandaşlarımızdan gelen talepler. Gerçekten mecbur kalınan düzenlemeler" dedi. Tunç, "Grup Başkanımızla da görüşeceğiz. Özellikle yargı paketleriyle ilgili düzenleme komisyona sevk edilmeden önce o çalışmanın içerisinde hukukçu milletvekilleri de olsa o çalışmanın daha verimli olmasını sağlar" diye konuştu.

AYM'nin iptal ettiği Çocuk İzlem Merkezlerinin yönetmeliğine ilişkin gecikme hakkında bilgi veren Tunç, kanuni dayanağı da 9. Yargı Paketi'nde sunacaklarını belirtti. DEM Parti Milletvekilinin Van'da 83 yaşındaki Makbule Özer'in ikinci kez cezaevine gönderilmesiyle ilgili sorusuna yanıt veren Tunç, "İnfaz ertelemesiyle ilgili süreci tekrar başlattık. Bu yine Adli Tıp Kurumunun raporuna bağlı bir durum" dedi. 

8. Yargı Paketi yasalaştı: Örgüt adına suç işlediği’ iddia edilen kişi ayrı ayrı cezalandırılacak

9. Yargı Paketi'nde "etki ajanlığı" düzenlemesi 

Son olarak 8. Yargı Paketi'nin kanunlaştığı Meclis'te, yasama yılı bitmeden 9. Yargı Paketi’ne ilişkin görüşmeler yapılacak. İktidara yakın yayın organı Yeni Şafak'ın detaylarını duyurduğu 9. Yargı Paketi'ndeki düzenlemelere göre Türkiye'de "yeni tip casusluk" suçları oluşturularak yeni düzenlemelere gidilecek.

Bunlardan biri de Türkiye aleyhinde kara propaganda yapılmasına alan açtığı savunulanlar için “etki ajanlığı” düzenlemesi. Yeni Şafak'ın habere göre,  “etki ajanlığı” Türk Ceza Kanunu’na (TCK) girecek ve TCK'da tarif edilen “casusluk”, “ajanlık” tanımına yeni bir kavram olarak "etki ajanlığı" da eklenecek.

"İstihbarat mücadelesi" kapsamında düzenlenecek yeni tip "etki ajanlığı" ülkenin ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. 

CHP: Milletvekilleri ne olduğunu bilmiyor, endişelerimiz var

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, komisyonda bir dizi konuşma yaptı, daha sonra milletvekillerinin sorularını yanıtladı. CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez,  "Normalde Adalet Bakanlığı kadına yönelik düzenlemeler yaptığında hepimizin daha sevinçle bunu beklemesi lazımken, inanın bizi bir endişe alıyor. Hepimizin yüreği ağzında bekliyoruz. '9'uncu Yargı Paketi hazırlanıyor' dediniz. Biz milletvekilleri olarak şu ana kadar ne olduğunu bilmiyoruz" sorusu yöneltti.

Bakan Tunç ise Suiçmez'in sözlerine şu karşılığı verdi:

"Hazırlıklar devam ediyor, henüz tamamlanmadı. Muhalefet milletvekillerinden bu konuda kendilerinin de öneride bulunmak istedikleri yönünde geri dönüş aldık. Vekiller de katkı verirlerse verimli olur. Genelde bunlar teknik konular. Özellikle üzerinde çalıştığımız konular hakim savcılarımızdan, vatandaşlarımızdan gelen talepler. Gerçekten mecbur kalınan düzenlemeler. Çoğu hukuki ve teknik. Dolayısıyla burada milletvekillerimizin komisyon süreçlerinde katkısını önemsiyoruz"

Tunç, "Grup Başkanımızla da görüşeceğiz. Özellikle yargı paketleriyle ilgili düzenleme komisyona sevk edilmeden önce o çalışmanın içerisinde hukukçu milletvekilleri de olsa o çalışmanın daha verimli olmasını sağlar" dedi.

Makbule Özer'in adli tıp raporu

Bakan Tunç, Çocuk İzlem Merkezlerinin yönetmeliğinin gecikme nedenine ilişkin de bilgi verdi. Çocuk İzlem Merkezlerine ilişkin kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından da iptal edildiğini hatırlatan Tunç, bir hukuki dayanağın gerektiğini, kanuni dayanağı da 9. Yargı Paketi'nde sunacaklarını belirtti.

DEM Parti Milletvekilinin Van'da 83 yaşındaki Makbule Özer'in ikinci kez cezaevine gönderilmesiyle ilgili sorusuna yanıt veren Tunç, "İnfaz ertelemesiyle ilgili süreci tekrar başlattık. Bu yine Adli Tıp Kurumunun raporuna bağlı bir durum" dedi. Cezaevi şartlarında barınamayacak kişilerle ilgili Adli Tıp Kurumunun heyet raporlarının dikkate alındığını söyleyen Tunç, bu raporlar dışında başka bir şeyin söz konusu olamadığını belirtti.

Özel infaz usulleriyle ilgili geçmişte bir çalışma yaptıklarını hatırlatan Tunç, "Konutta infaz, hafta sonu infaz, geceleyin infaz. Bunlar belli suçlarda gerçekleşen durumlar. Burada 70-75 yaş üstü olanlarla ilgili de özel infaz usulleri var. Bunlar daha da genişletilebilir mi; çalışılabilir, tartışılabilir. Belirli yaşın üstünde, belirli hastalığı olan bazı suçlar bakımından mümkün olamayabilir ama bu konudaki çalışmaları Meclis'imiz önümüzdeki süreç içerisinde tartışabilir" diye konuştu.