Gündem

AB coğrafi işaretli Milas yağlı zeytini hakkında merak edilenler

Zeytinyağı ve yağlı zeytin ile AB’nin iki ürününü tanıdığı ilk ilçe olan Milas’taki 13 milyon 180 bin zeytin ağacının bir kısmı 3 bin 200 yaşında! AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, "Coğrafi işaret çok önemlidir çünkü tüketiciler coğrafi işaret logosunu gördüklerinde orijinal bir ürün aldıklarını anlarlar” diyor. İşte AB’nin tanıdığı Milas yağlı zeytininin özellikleri…

02 Mayıs 2024 23:30

T24 Haber Merkezi

Avrupa Birliği (AB) şimdiye dek 21 Türk ürününü tanıdı. Bu ürünlerden biri de Milas Yağlı Zeytini. Milas Yağlı Zeytini, AB’nin Menşe Adı (PDO) tesciline sahip. Muğla iline bağlı Milas ise Milas yağlı zeytini ve Milas zeytinyağı ile AB'nin Türkiye'de iki ürününü coğrafi işaret ile tescil ettirdiği ilk ilçe ünvanını taşıyor.

AB tarafından PDO olarak tanınması, bu zeytinin adının korunmasına, ürünün ve ürünün coğrafi üretim alanıyla bağlantılı benzersiz özelliklerinin yanı sıra geleneksel bilgi birikiminin de tanıtılmasına yardımcı oluyor.

Memecik zeytininden üretilen Milas yağlı zeytini orta boylu, siyah/mor renkli, dikine yarılmış, meyve aromalı, sofralık bir zeytin. Yüksek antioksidan aktivitesi, yüksek polifenol içeriği, muhafaza yöntemi, meyvemsi ve acımsı aroması ile Türkiye'de yetişen diğer zeytinlerden ayrılıyor. Zeytini muhafaza etmek için kullanılan kaliteli zeytinyağı, aynı zeytin çeşidi olan Memecik'ten üretildiği için benzer özelliklere sahip ve bu da ürünün duyusal niteliklerini arttırıyor. Zeytinyağı ayrıca üretim sırasında daha az tuz kullanılmasını da sağlıyor.

Coğrafi işaret neden önemli?

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, "Coğrafi işaret çok önemlidir çünkü tüketiciler coğrafi işaret logosunu gördüklerinde orijinal bir ürün aldıklarını anlarlar. AB tarafından tanınması Milas yağlı zeytinini, üreticilerini ve tüketicilerini koruyor ve ürünün Türkiye dışında da tanınırlığını arttırıyor" diyor.

Dar ve derin vadileri, kalkerli toprakları ile dağlık bir bölge olan Milas'ta tarım alanları sınırlı olduğundan, doğal koşullar zeytinciliği tarımsal bir faaliyet olarak şekillendirmiş. Coğrafi bölgeye özgü Memecik zeytin çeşidi, Milas bölgesinde nesiller boyunca Akdeniz iklim koşulları altında yetiştiriliyor. Bölgenin dağlık yapısı zeytin ağaçlarının sulanmasına izin vermiyor. Bu nedenle de Milas yağlı zeytini daha yüksek fenol içeriğine ve meyvemsi bir tada sahip oluyor.  Ayrıca, suyu tutan alüvyonlu toprak, zeytin ağaçlarının daha güçlü kökler geliştirerek daha yüksek verim vermesini sağlıyor.

13,1 milyon zeytin ağacının bir kısmı 3 bin 200 yaşında!

 Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer

Coğrafi işaret için AB'ye başvuran Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, bu ikinci tescilin kendilerini çok gururlandırdığını ifade ediyor:

"Milas ve çevresinde 13 milyon 180 bin zeytin ağacımız var ve bunların bir kısmı 3 bin 200 yaşında. Çok özel olan Memecik zeytinini yetiştiriyoruz. Milas zeytinyağı ile 2020 yılında AB coğrafi işaretini aldıktan sonra ilçemizde büyük hareketlilik başladı. Zeytinyağı fabrikaları çoğaldı. Dünya çapında tanınmaya ve zeytinyağı ihraç etmeye başladık. Milas yağlı zeytininin de AB coğrafi işaretinden sonra benzer şekilde Milas markasına ve bölgeye ekonomik katkı sağlayacağına inanıyorum."

Üreticiler de ürünlerinin tanınmış olmasından memnun. Mustafa Baş, “10 yıldır Milas yağlı zeytini üretiyorum. Babamdan kalan zeytin ağaçlarım var. Zeytinimiz zaten tanınıyordu ama Avrupa Birliği coğrafi işaretiyle zeytinimizin kalitesi de tescillendi. Böylece zeytinin tanınırlığı daha da arttı” diyor.

Milas Anatolia Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Nurgül Çöllüoğlu

Milas Anatolia Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Nurgül Çöllüoğlu, AB coğrafi işaretinin getirdiği güveni vurgulayarak şunları söylüyor: “Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki, Avrupa Birliği coğrafi işaretini aldıktan sonra Milas yağlı zeytinine ilgi arttı, çünkü insanlar ürüne daha çok güvenmeye başladı. AB coğrafi işaretiyle Milas yağlı zeytinine duyulan güven artacak. İnsanlar kadın kooperatifi olduğumuz için bize zaten güveniyor, AB coğrafi işaretli ürün sattığımız için daha çok güvenecekler.

AB’nin tanıdığı 21 Türk ürünü

AB’nin Türkiye’den PDO (menşe adı) ve PGI (korumalı coğrafi işaret) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle:

Antep baklavası / Gaziantep baklavası

Aydın kestanesi

Aydın İnciri

Bayramiç Beyazı

Malatya kayısısı

Milas zeytinyağı

Taşköprü sarımsağı

Giresun tombul fındığı

Antakya künefesi

Suruç narı

Çağlayancerit cevizi

Gemlik zeytini

Edremit zeytinyağı

Milas yağlı zeytini

Ayaş domatesi

Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini

Maraş tarhanası

Ezine peyniri

Safranbolu safranı

Aydın memecik zeytinyağı

Araban sarımsağı