Ekonomi

AB’nin amiral gemisi ‘Kırsal Kalkınma Programı’nın açılışı Ali Baba Çiftliği’nde yapıldı; binlerce hayvan, günde 18 ton süt…

Fotoğraf: Ali Baba Çiftliği

10 Haziran 2024 23:30

T24 Ekonomi

Avrupa Birliği’nin (AB) kırsal kalkınma programı IPARD III tüm Türkiye’ye yayılıyor. IPARD III programının açılış toplantısı Mayıs ayında örnek bir çiftliğin ev sahipliğinde yapıldı.

Türkiye'nin dört bir yanındaki üreticiler, artık bu tür tesisler için IPARD desteğinden faydalanabilecek.

Bakan İbrahim Yumaklı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Adana'daki açılışta yaptığı konuşmada “Hayata geçirildiği 2011’den bu yana IPARD, 25 bin faydalanıcıya AB bütçesinden 1,4 milyar avroluk fon sağladı. Nisan 2024’te yürürlüğe giren yedi yıllık IPARD III için de AB bütçesinden 430 milyon avro tahsis etti. Türkiye aday ülkelerle karşılaştırıldığında IPARD uygulamalarında öncü bir ülke konumunda” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, amaçlarının kırsal bölgelerde yaşayanların yaşam ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi hedeflediklerini belirtti:

“Kırsal kalkınma yatırımları içerisinde IPARD desteklerinin önemli bir yeri var. IPARD kadınlara, gençlere ve üretici örgütlerine pozitif ayrımcılık yapıyor. Bugüne kadar 13 bin 575 genç ve 6 bin 333 kadın yatırımcıya hibe desteği sağlandı.”

 Bakan İbrahim Yumaklı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut hayvanları besliyor
 Çiftliğin sahibi Ali Acembekiroğlu, namıdiğer Ali Baba

"Ali Baba" olarak tanınan, çiftliğin sahibi Ali Acembekiroğlu da “Çiftliği 2008 yılında Bakanlık desteğiyle kurduk. Şimdi çiftlikte 2 bin büyükbaş hayvanımız, 300 keçimiz var. 500 dönümlük şeftali bahçesi kurduk, iyi tarım yapıyoruz. Günde 18 ton süt üretiyoruz. 14 tonunu hijyenik araçlarımızla soğuk zinciri bozmadan, Adana’da ev ev satıyoruz. Çiftlikte 35 kişi çalışıyor, çalışanların 22’si ise buradaki lojmanlarda yaşıyor. Çiftliğimizde yaklaşık 30 çocuk var. Burası aslında tam bir yaşam alanı ve olağanüstü bir kırsal kalkınma örneği” diye konuştu.

Ali Baba çocuklarla

Bin 600 dönüm arazi üzerine kurulu çiftlikte hayvanlar için yem bitkileri yetiştiriliyor ve bu bitkilerden çiftlikteki entegre tesislerde yem üretiliyor. Hem ulusal hem de uluslararası yetkili kurumların onayladığı tesis, ‘Hastalıktan Ari’ sertifikasına sahip. Yapılan açıklamaya göre; hayvanların sağlığını ve ürün kalitesini sağlamak için çiftlikte yüksek teknoloji kullanılıyor. Tüm ürünler düzenli olarak analiz ediliyor. Ali Baba markası altında süt, peynir, yumurta, yoğurt, tereyağı ve dondurma gibi ürünler üretiliyor.

Çiftlik, enerji ihtiyacını güneş panellerinden karşılıyor

Boğaziçi Üniversitesi mezunu bir endüstri mühendisi olan "Ali Baba"nın damadı Yunus Çıracı da “Çiftliğimizi kendi enerjisini üreten, sürdürülebilir ve çevreci bir anlayışla yönetiyoruz. Günlük enerji ihtiyacımızın hepsini çatılarımızdaki güneş panellerimizden karşılıyoruz” dedi. Tesisin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırım Destek Programı kapsamında yenilenebilir enerji alanında desteklendiği belirtildi. 

 Acembekiroğlu ailesi

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Aykut Gül de konu hakkında şunları kaydetti:

"Bu çiftlik istihdam açısından çok önemli. Bizim mezun ettiğimiz öğrenciler burada çalışıyor; Dördü ziraat mühendisi, beşi veteriner. Çiftlik, eğitime de katkı sunuyor; bizim üniversiteden çiftliğe saha gezileri yapılıyor. Zaten bir laboratuvar gibi. Çiftlikte hijyene büyük önem veriliyor. Dışarıdan gelen araçların tekerleri ve yine dışarıdan gelen kişilerin ayakkabıları dezenfekte ediliyor. Ben gönül rahatlığıyla Ali Baba’nın ürünlerini tüketiyorum ve kalitelerinden çok memnunum.”

IPARD nedir?

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA) bir parçası olan IPARD, kırsal kalkınmaya yönelik benzersiz bir AB mali yardım programıdır. Rekabet gücünün artırılması, sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ve kırsal alanlardaki yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çiftçilere, kırsal topluluklara ve tarımsal gıda sektörüne mali destek sağlayan IPARD, AB ile Türkiye arasındaki iş birliğinin amiral gemisi niteliğindeki bir alanını temsil ediyor. IPARD aynı zamanda yeni yatırımlar ve teknolojiler için destek veriyor ve Avrupa standartlarının Türk tarımında, gıda işlemede ve kırsal işletmelerde uygulanmasını sağlıyor.