Dünya

ABD Başkanı Biden açıkladı; NATO ülkeleri, Ukrayna'ya beş yeni stratejik hava savunma sistemi sağlayacak

Biden, "Ukrayna'ya önümüzdeki yıl içinde yüzlerce ilave önleyici füze gönderilerek Ukrayna şehirlerinin Rus füzelerine karşı korunmasına ve Ukrayna birliklerinin cephede Rus saldırılarına karşı koymasına yardımcı olunacak" dedi

10 Temmuz 2024 09:11

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ndeki konuşmasında NATO ülkelerinin Ukrayna'ya beş yeni stratejik hava savunma sistemi sağlayacağını söyledi. Biden'ın bu hamlesi Rusya'nın Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna'nın birçok kentine düzenlediği ve bir çocuk hastanesini de hedef alan saldırısından sonra geldi. 

Biden, "Ukrayna'ya önümüzdeki yıl içinde yüzlerce ilave önleyici füze gönderilerek Ukrayna şehirlerinin Rus füzelerine karşı korunmasına ve Ukrayna birliklerinin cephede Rus saldırılarına karşı koymasına yardımcı olunacak" dedi.

ABD Başkanı, "Bu savaştan önce Putin NATO'nun dağılacağını düşünüyordu. Bugün NATO tarihinde hiç olmadığı kadar güçlü. Bu anlamsız savaş başladığında Ukrayna özgür bir ülkeydi. Bugün hala özgür bir ülke ve savaş Ukrayna'nın özgür ve bağımsız bir ülke olarak kalmasıyla sona erecek. Rusya galip gelemeyecek. Ukrayna kazanacak" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de ilerleyen saatlerde yaptığı konuşmada, ABD'yi, ülkesine yardım etmek için kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin sonucunu beklememeye çağırdı. Zelenski, "Herkes Kasım ayını bekliyor. Amerikalılar Kasım ayını bekliyor, Avrupa'da, Orta Doğu'da, Pasifik'te, tüm dünya Kasım ayını bekliyor ve gerçek anlamda konuşmak gerekirse Putin de Kasım ayını bekliyor. Gölgelerden çıkmanın, güçlü kararlar almanın... harekete geçmenin ve Kasım ayını ya da başka bir ayı beklememenin zamanı geldi" dedi. 

Orta menzilli Patriot ve SAMP/T sistemlerinin yanı sıra ABD ve müttefikleri Ukrayna'ya ABD-Norveç yapımı NASAMS, ABD yapımı Hawks, Avrupalı bir konsorsiyum tarafından üretilen Iris sistemleri ve Alman Gepard füzeleri de dahil olmak üzere düzinelerce daha kısa menzilli taktik sistem sağlayacaklarını açıkladı.