Dünya

ABD Başkanı Biden'dan, Yüksek Mahkeme'nin Trump kararına tepki; "Başkanın yapabileceklerinin sınırı olmadığı anlamına geliyor"

"Bu ulus Amerika'da kral olmadığı ilkesi üzerine kurulmuştur. Her birimiz kanun önünde eşitiz. Hiç kimse, hiç kimse yasaların üstünde değildir, Birleşik Devletler Başkanı bile"

02 Temmuz 2024 09:07

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Yüksek Mahkemesi'nin selefi Donald Trump'a 2020 başkanlık seçimlerini bozmaya çalışmakla ilgili cezai suçlamalara karşı geniş bir dokunulmazlık tanıyan kararını, kanun önünde eşitlik temel ilkesini altüst eden "tehlikeli bir emsal" olarak nitelendirerek kınadı.

TIKLAYIN | Trump'ın büyük yargı zaferi: "Başkanların resmi eylemler için mutlak dokunulmazlığı vardır"

Beyaz Saray'dan yaptığı 5 dakikalık konuşmada Biden, kararın "hukukun üstünlüğünü baltaladığını" ve "bu ulusun insanlarına korkunç bir kötülük" yaptığını, çünkü Trump'ın 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na ölümcül bir saldırı düzenlemek için kalabalığı kışkırtmaktan yasal olarak sorumlu tutulma olasılığının çok daha düşük olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Başkan, kararı eleştiren liberal ve muhalif Yüksek Mahkeme Yargıcı Sonia Sotomayor'un sözlerini yineleyerek "Muhalefet ediyorum" dedi. 

"Karar, başkanın yapabileceklerinin sınırı olmadığı anlamına geliyor"

Kararın, önümüzdeki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı olan Trump'ın başkanlığı bir kez daha emanet etmeye layık olup olmadığına karar vermenin seçmenlere düşeceği anlamına geldiğini söyleyen Biden, şunları söyledi: 

"Bu ulus Amerika'da kral olmadığı ilkesi üzerine kurulmuştur. Her birimiz kanun önünde eşitiz. Hiç kimse, hiç kimse yasaların üstünde değildir, Birleşik Devletler Başkanı bile.

Yüksek Mahkeme'nin başkanlık dokunulmazlığına ilişkin bugünkü kararıyla birlikte bu durum pratikte tümüyle değişmiştir. Bugünkü karar neredeyse kesin olarak başkanın yapabileceklerinin neredeyse hiçbir sınırı olmadığı anlamına geliyor. Bu temelde yeni bir ilkedir. Tehlikeli bir emsaldir, çünkü makamın gücü artık yasalarla, hatta ABD'deki yüksek mahkeme tarafından bile sınırlandırılamayacak, tek sınır başkanın kendi kendine koyduğu sınırlar olacaktır"

"Şimdi Amerikan halkı mahkemenin yapması gerekip de yapmadığı şeyi yapmak zorunda" diyen Biden, "Amerikan halkı bir kez daha Donald Trump'a başkanlığı emanet etmek isteyip istemediğine karar vermeli... Trump artık canı ne isterse, ne zaman isterse onu yapma konusunda daha cesaretli olacak" ifadelerini kullandı.