Dünya

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü; Kiev'e yeni askerî yardım duyuruldu

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yardım paketinin hava savunma füzeleri, karşı drone ekipmanı, zırh önleyici füzeler ve mühimmat içerdiği belirtildi

24 Ağustos 2024 11:18

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden cuma günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü. Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü öncesinde, cumartesi günü yeni bir askerî yardım paketi açıklandı.

Ukraynalı mevkidaşı Rustem Umerov ile de görüşen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada paketin 125 milyon dolar değerinde olduğunu söyledi.

Zelenski ile yaptığı görüşmede Biden, Beyaz Saray'ın “sarsılmaz” olarak nitelendirdiği Washington'ın Rusya ile savaşında Ukrayna'ya verdiği desteği bir kez daha teyit etti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yardım paketinin hava savunma füzeleri, karşı drone ekipmanı, zırh önleyici füzeler ve mühimmat içerdiği belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin ofisinden yapılan açıklamada, “Ukrayna'nın açıklanan paketlerdeki silahların tedarikine, özellikle de şehirlerin, toplulukların ve kritik altyapının güvenilir bir şekilde korunması için ilave hava savunma sistemlerine kritik bir şekilde ihtiyacı var” denildi. 

Washington 2022'den bu yana Ukrayna'ya 50 milyar dolardan fazla askeri yardımda bulundu.
Savaş 6 Ağustos'ta Ukrayna'nın binlerce askerini sınırı geçerek Rusya'nın batı Kursk bölgesine göndermesiyle tırmandı. Kiev o tarihten bu yana savaş alanında bir dizi başarı elde ettiğini duyurdu ancak Rus güçleri Ukrayna'nın doğusunda istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor.

ABD ayrıca cuma günü Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarını destekledikleri gerekçesiyle aralarında ABD'li yetkililerin Moskova'nın Batı yaptırımlarını delmesine ve ordusunu güçlendirmesine yardımcı olduğuna inandıkları Çinli şirketlerin de bulunduğu 400'den fazla kurum ve kişiye yaptırım uyguladı.