Dünya

ABD başkanlık münazarası ne kadar izlendi?

Kablolu kanallardan izleyenler arasında en yüksek izleyici sayısı 9,1 milyon kişi ile Trump'a yönelik olumlu yayınlarıyla bilinen Fox News kanalındaydı

12 Eylül 2024 11:30

T24 Dış Haberler

ABD başkanlık seçimlerinin Demokrat adayı Kamala Harris ve Cumhuriyetçi adayı Donald Trump arasındaki başkanlık münazarasını tahminen 67.1 milyon kişi izledi. Bu rakam, Trump ve Başkan Joe Biden arasında haziran ayında yapılan ve sonunda başkanın 2024 yarışından çekilmesine yol açan münazaraya kıyasla yüzde 31'lik bir artışa işaret ediyor.

Nielsen şirketi, tartışmanın ABC News tarafından yürütüldüğünü ancak 17 farklı kanalda gösterildiğini söyledi. Haziran ayındaki Trump-Biden tartışması 51.3 milyon kişi tarafından izlenmişti.

Salı günkü sayı, 2016'da Trump ve Hillary Clinton'ın ilk karşılaşmasını 84 milyon kişinin izlediği başkanlık tartışması için rekor izlenme oranının gerisinde kaldı. Biden ve Trump arasında 2020'de yapılan ilk münazara ise 73,1 milyon kişiye ulaşmıştı.

Genç izleyicilerde artış 

Nielsen verilerine göre, genç ve orta yaşlı izleyicilerde belirgin bir artış oldu ve 18-49 yaş arası yetişkinlerin yüzde 53'ü, Biden-Trump münazarasında göre Harris-Trump münazarasını daha fazla izledi. 

Kablolu kanallardan izleyenler arasında en yüksek izleyici sayısı 9,1 milyon kişi ile Trump'a yönelik olumlu yayınlarıyla bilinen Fox News kanalındaydı.

TIKLAYIN | ABD medyası: Harris tartışmadan avantajlı çıksa da başkanlık yarışı başa baş ilerliyor

TIKLAYIN | Trump, Harris'e "Marksist" dedi; Harris, Gazze'de ateşkes sorusuna net yanıt veremedi | ABD seçimleri için kritik münazarada neler yaşandı?

Kim daha başarılı?

CNN'in münazara izleyicileri arasında yaptığı ankete katılanların yüzde 63'üne karşı yüzde 37'si Harris'in daha iyi bir performans sergilediğini belirtti. Tartışma öncesinde bu seçmenler kimin kazanacağı konusunda yarı yarıya bölünmüştü.

CNN tarafından yapılan ankete katılan Harris'i destekleyen izleyicilerin yüzde 96'sı Harris'in daha iyi bir iş çıkardığını söylerken, Trump'ı destekleyen izleyicilerin yüzde 69'u Harris'in daha iyi bir iş çıkardığını söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerin Guardian'a verdiği bilgiye göre, Trump'ın kampanyası kamuoyuna zaferini ilan etti ancak bazı yardımcıları, Trump'ın kararsız seçmenleri kendisine oy vermeye ikna etmesinin pek mümkün olmadığını özel olarak kabul etti.

İzleyici sayısı münazara yayınını kabaca Seinfeld (76.3 milyon) ve Friends (52.5 milyon) dizi finalleri arasına yerleştiriyor. 

Taylor Swift'in desteği etkide bulunabilir

Münazaranın sona ermesinden dakikalar sonra Taylor Swift, 283 milyon Instagram takipçisine, seçmen kayıt sitesi Vote.gov'a bağlantı içeren bir gönderiyle Harris-Walz adaylığını destekledi.

Swift'in desteğinin en çok 35 yaş altı Amerikalılar arasında etkili olması muhtemel; zira Newsweek için yapılan ankete göre bu grubun yaklaşık yüzde 30'u Swift'in desteklediği birine oy verme olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylüyor.

Harris kampanyasının talep etmesine ve Fox News Channel'ın alternatifler sunmasına rağmen şu anda iki başkan adayı arasında başka bir münazara planlanmıyor. CBS 1 Ekim'de başkan yardımıcı adayları Tim Walz ve JD Vance arasında bir başkan yardımcılığı münazarasına ev sahipliği yapacak.