Dünya

ABD Başkanlık seçimi: Trump ve Harris anketlerde hâlâ başa baş, yarınki münazara her ikisi için de çok önemli

En son anketler Trump'ın çekirdek destek tabanının hiçbir yere gitmediğini gösteriyor

09 Eylül 2024 10:56

T24 Dış Haberler

The New York Times (NYT) ve Siena College tarafından yapılan ulusal bir ankete göre Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat aday Kamala Harris, 5 Kasım'da yapılacak ABD Başkanlık seçimlerinde başa baş durumda. Trump ve Harris, salı günü bir münazarada karşı karşıya gelecek. 

Anketin pazar günü açıklanan verilerine göre; Trump, Harris'e karşı yüzde 48'e 47 bir puan önde. Yani 5 Kasım'daki seçimde her iki aday da kazanmaya çok yakın. 

CBS/YouGov tarafından yapılan bir başka ankete göre ise Harris, Michigan (yüzde 50-yüzde 49) ve Wisconsin'de (yüzde 51-yüzde 49) az farkla önde giderken Pennsylvania'da eşitlik söz konusu. 

Trump kampanyası, Demokrat Başkan Joe Biden'ın Temmuz ayında yarıştan çekilmesinden sonraki haftalarda nispeten sarsıntılı bir dönem geçirmiş olsa da, en son anketler Trump'ın çekirdek destek tabanının hiçbir yere gitmediğini gösteriyor.

Seçmenler Harris hakkında daha fazla bilgi edinmeye ihtiyaç duyuyor

NYT anketi, seçmenlerin Harris hakkında daha fazla bilgi edinmeye ihtiyaç duyduklarını gösterirken, Trump hakkındaki fikirlerinin büyük ölçüde sabit olduğunu gösterdi. Ankette, muhtemel seçmenlerin yüzde 28'i Demokrat aday hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını söylerken, Trump için aynı şeyi söyleyenlerin oranı sadece yüzde 9. 

Münazarada karşı karşıya gelecekler

Trump ve Harris'in salı günkü başkanlık münazarası kritik önemde olacak. Harris, 90 dakika boyunca Trump ile tartışırken planladığı politikalar hakkında daha fazla ayrıntı verme fırsatına sahip olacak.

Harris'in seçim kampanyası başkanı Jen O'Malley Dillon, son anketlerin ardından pazar günü destekçilerine gönderdiği e-postada şunları söyledi:

“Başkan Yardımcısı Harris'in ilk günden beri söylediği gibi, biz bu yarışın mazlumlarıyız. Bu Kasım ayında kazanmamız için yapmamız gereken çok iş var ve bu da agresif bir şekilde para toplamaya devam etmemizi gerektirecek.

Seçim kurulu Cumhuriyetçi adaylara fayda sağlıyor. Biden-Harris ikilisinin tarihteki tüm ikililerden daha fazla oy aldığı 2020'de bile seçim, çekişmeli eyaletlerde yaklaşık 45 bin oya kadar düştü. Bu Kasım ayında da marjların benzer şekilde bıçak sırtı olacağını tahmin ediyoruz. Her bir oy önemli olacaktır"

Ekonomi ve enflasyon önemli bir faktör

CBS anketinde, seçmenlere kimin başkan olarak hizmet edebilecek zihinsel ve bilişsel sağlığa sahip olduğu sorulduğunda Harris, Trump'a karşı çift haneli bir üstünlük sağladı ve yüzde 71'i Trump'ın başkan yardımcısı hakkındaki yorumlarını beğenmeyerek aşağılayıcı bulduğunu ifade etti. 

Ancak, ekonomi ve enflasyonun seçmenlerin Harris yerine Trump'ı destekleme niyetinde önemli bir faktör olduğu görülüyor. 

NYT'nin son anketindeki temel rakamlar, Biden'ın yarıştan çekilmeye karar vermesinden hemen sonra Temmuz sonunda yayımlanan son karşılaştırılabilir anketle benzerlik gösteriyor. O ankette de Trump bir puan öndeydi. 

7 kilit eyalette de anket sonuçları başa baş

Seçimin galibini belirlemesi muhtemel 7 kilit eyalette yapılan anketler de sürekli olarak yarışın kıran kırana geçtiğini gösteriyor. 

Son ankete göre Harris, Wisconsin (yüzde 50-yüzde 47), Michigan (yüzde 49-yüzde 47) ve Pennsylvania'da (yüzde 49-yüzde 48) Trump'ın çok az farkla önünde.

NYT/Siena'nın geçen ay sadece bu kilit eyaletlere odaklanan ayrı bir anketi Harris'in yüzde 50'ye yüzde 46 ile Trump'ın dört puan önünde olduğunu göstermişti.

Harris, yaz aylarında Biden'ın yerine Demokrat aday adayı olduğundan bu yana kampanya çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdü ancak plan dışı görünümleri sınırladı ve medya röportajlarını minimumda tuttu.