Dünya

ABD, Batı Şeria'da yaşanan şiddet olayları nedeniyle İsrailli yerleşimcilere yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu

Duyuru, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzey bölgesine yönelik geniş çaplı kara ve hava saldırısının ardından geldi

29 Ağustos 2024 08:31

T24 Dış Haberler

ABD, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik aşırılıkçı yerleşimci şiddeti nedeniyle İsrailli bir STK ve bir kişiye yönelik yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD tarafından belirlenen Meitarim Çiftliği adlı karakola maddi destek sağlamakla suçladığı İsrailli sivil toplum kuruluşu Hashomer Yosh'a ve ABD tarafından belirlenen Yinon Levi, Neriya Ben Pazi ve Zvi Bar Yosef adlı şahıslara yaptırım uygulayacağını duyurdu.

ABD ayrıca Batı Şeria'daki Yitzhar yerleşiminin sivil güvenlik koordinatörü Yitzhak Levi Filant'ı (Filant), bir grup silahlı yerleşimciyi barikatlar kurmaya ve Filistinlileri topraklarında takip edip saldırmak ve onları topraklarından zorla çıkarmak için devriye gezmeye yönlendirmekle suçlayarak yaptırım uyguluyor. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Batı Şeria'daki aşırılıkçı yerleşimci şiddeti yoğun insani acılara neden olmakta, İsrail'in güvenliğine zarar vermekte ve bölgede barış ve istikrar beklentilerini baltalamaktadır. İsrail Hükümeti'nin Batı Şeria'da sivillere yönelik şiddetten sorumlu tüm kişi ve kuruluşlardan hesap sorması kritik önem taşımaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Batı Şeria'yı etkileyen aşırılık yanlısı şiddeti uygulayan ve destekleyenlerin hesap verebilirliğini teşvik etmek için harekete geçmeye devam edecektir" açıklamasında bulundu. 

Duyuru, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzey bölgesine yönelik geniş çaplı kara ve hava saldırısının ardından geldi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son rakamlara göre operasyonun başlamasından bu yana en az dokuz Filistinli öldürüldü.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, çarşamba günü erken saatlerde Batı Şeria'nın kuzeyinde de ordunun Gazze'de uyguladığı, bölge sakinlerinin tahliyesi de dâhil olmak üzere aynı tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana çoğu kadın ve çocuk 40 bin 500'den fazla kişinin ölümüne neden olan Gazze saldırıları nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria'da da tansiyon yükseliyor. Filistinli kurumların rakamlarına göre işgal altındaki bölgede o tarihten bu yana en az 660 Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 5 bin 400 kişi de yaralandı.