Dünya

ABD'de bir eyalette devlet okullarındaki sınıflara On Emir asılması zorunlu oldu

Louisiana Valisi Jeff Landry

20 Haziran 2024 13:08

ABD'nin Louisiana eyaletindeki devlet okullarında sınıflara On Emir'in yazılı olduğu posterlerin asılmasını zorunlu kılan yasa kabul edildi.

Louisiana Valisi Jeff Landry, On Emir'in kolayca okunacak kadar büyük yazılarla devlet okullarındaki tüm sınıflara asılmasını gerektiren yasayı imzaladı.

On Emir'in "neredeyse 300 yıl boyunca ABD'de kamu eğitiminin önemli bir parçası olduğunu anlatan dört paragraflık bağlama uygun açıklamalarla" eşleştirilecek posterlerin 2025'e kadar sınıflara asılması bekleniyor.

Yasaya göre, posterlerin masrafı eyalet fonu yerine bağışlar aracılığıyla karşılanacak.

Dava açılacak

Aralarında Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin (ACLU) yer aldığı bazı kuruluşların ortak açıklamasında, bu yasanın çocukların eşit eğitim almasının önüne geçtiği ve farklı inançlardan öğrencilerin okullarda güvende hissetmemesine yol açacağı ifade edildi. Açıklamada, bu karara karşı dava açılacağı bildirildi.

On Emir, Hz. Musa'ya Sina Dağı'nda verilen ilk ilahi emirler olarak biliniyor. (AA)

On Emir nedir?

1- Seni Mısır’dan, köle olduğun ülkeden çıkaran Tanrın RAB benim. Benden başka tanrın olmayacak.

2- Kendine yukarıda gökyüzünde, aşağıda yeryüzünde ya da yer altındaki sularda yaşayan herhangi bir canlıya benzer put yapmayacaksın. Putların önünde eğilmeyecek, onlara tapmayacaksın.

3- Tanrın RAB ‘bin adını boş yere ağzına almayacaksın. Çünkü RAB , adını boş yere ağzına alanları cezasız bırakmayacaktır.

4- Şabat Günü’nü kutsal sayarak anımsa. Altı gün çalışacak, bütün işlerini yapacaksın. Ama yedinci gün bana, Tanrın RAB ‘be Şabat Günü olarak adanmıştır.

5- Annene babana saygı göster. Öyle ki, Tanrın RAB ‘bin sana vereceği ülkede ömrün uzun olsun.

6- Adam öldürmeyeceksin.

7- Zina etmeyeceksin.

8- Çalmayacaksın.

9- Komşuna karşı yalan yere tanıklık etmeyeceksin.

10- Komşunun evine, karısına, erkek ve kadın kölesine, öküzüne, eşeğine, hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.