Dünya

ABD'de liman işçileri greve gitti, limanlar kapandı

45 bin liman işçisi işi bıraktı

01 Ekim 2024 11:55

T24 Dış Haberler

ABD'nin birçok limanında binlerce liman işçisi, başkanlık seçimleri öncesinde önemli ticaret ve ekonomi aksaklıklarına yol açabileceğinden endişelenilen süresiz bir greve gitti. 

Uluslararası Liman İşçileri Derneği (ILA) üyeleri, doğu ve körfez kıyılarındaki 14 büyük limanda iş bıraktı ve Maine'den Teksas'a konteyner trafiğini durdurdu. İşçiler, ücret artışı ve otomasyon tehdidine karşı koruma talep ettiklerini söyledi. 

ABD'de yaklaşık olarak 50 yıldır ilk kez böyle bir kapanmanın yaşandığı belirtildi. 

Başkan Joe Biden'ın, müzakerelerin devam etmesi için grevi 80 gün süreyle askıya alma yetkisi bulunuyor ancak Beyaz Saray, Biden'ın bu konuda harekete geçmeyeceğini ifade etti. 

Gece yarısından kısa bir süre sonra Philadelphia Limanı'nda eyleme başlayan işçiler, limanın dışındaki demiryolu geçidinde yürüyerek, "Adil bir sözleşme olmadan iş yok" sloganları attı. 

ILA Başkanı Harold Daggett, “Yabancı şirketler milyarlarca dolar kazanırken, Amerikalı liman işçileri hak ettikleri ücreti alamıyor. İşçiler, 6 yıllık sözleşme süresince saatlik ücretlerin yılda 5 dolar artmasını istiyor" diye konuştu. 

ABD Denizcilik Birliği (USMX), işçilere yüzde 50’nin üzerinde ücret artışı teklif etti. Ancak sendika bu teklifi reddetti. USMX, sendikanın iyi niyetli müzakere yapmadığını iddia etti.