Ekonomi

ABD'de yıllık enflasyon 3,5 yılın en düşük seviyesinde

11 Eylül 2024 17:37

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos’ta yıllık bazda beklentilere paralel yüzde 2,5 arttı. Böylelikle yıllık enflasyon 3,5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı, Ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat verilerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları Ağustos'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Piyasa beklentisi TÜFE'nin bu dönemde yüzde 0,2 artması yönündeydi.

Ülkede TÜFE, Ağustos'ta yıllık bazda ise yüzde 2,5 arttı. Böylece yıllık TÜFE de piyasa beklentisi olan yüzde 2,5 seviyesine paralel gerçekleşti.

ABD'de enflasyon Temmuz ayında aylık yüzde 0,2 gerilemiş, yıllık bazda yüzde 2,9 artmıştı.

Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE Ağustos’ta aylık yüzde 0,3 yıllık yüzde 3,2 artış gösterdi.

Enflasyon endişelerinin son dönemlerde baskılandığını ifade eden analistler, güç kaybeden istihdam piyasasının resesyon riskini beslemesi sebebiyle yatırımcıların temkinli davrandığını kaydetti.

Çarşamba günkü okuma Fed'i önümüzdeki hafta faiz oranlarını düşürmekten alıkoymayacak olsa da, büyük bir indirim olasılığını azaltıyor. Yine de, politika yapıcılar işgücü piyasasındaki yumuşaklığa çok odaklandıklarını açıkça belirttiler.

Öte yandan işlemciler Fed'in önümüzdeki hafta faiz oranlarını yarım puan düşürme olasılığını neredeyse sıfıra indirdiler. Enflasyon verisi sonrası hazine getirileri yükseldi. S&P 500 vadeli işlemleri hafif gerilerken, dolar gün içindeki kayıplarını azalttı.