Dünya

ABD'deki Kızılderili yatılı okullarında 973 kayıp hayat

Federal bir rapor, ABD'de yatılı okullarda maruz kaldıkları asimilasyon sonucu 973 Kızılderili çocuğun hayatını kaybettiğini ortaya koydu

31 Temmuz 2024 13:40

T24 Dış Haberler

ABD'de 1819'dan 1969'a kadar faaliyet gösteren Kızılderili yatılı okullarında en az 973 Kızılderili çocuğun hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

ABD İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan federal bir rapora göre bu okulların, çocukları ailelerinden ayırarak ve kabile kimliklerini yok ederek asimilasyon politikaları yürüttüğü öne sürüldü.

Raporun ardından ABD hükümetine, 150 yıl süren bu asimilasyon politikası için özür dilemesi çağrısında bulunuldu. 

New Mexico'nun Pueblo of Laguna kabilesinin bir üyesi olan Haaland, büyükannesinin ve diğer akrabalarının bu okullara gitmek için zorla trenlere bindirildiği dönemde yaşadıkları korkunç olaylardan bahsediyor.

Raporda, çocukların isimlerinin ellerinden alındığı ve kendi dillerini konuşmalarının yasaklandığı bu okullarda nesiller boyu yaşanan fiziksel ve cinsel istismar iddiaları yer aldı. 

Raporda, bu okulların neden olduğu nesiller arası travmanın tedavisi için yatırım yapılması önerildi. Bu travmalar, madde bağımlılığından birçok psikolojik rahatsızlığa kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.