ABD, Çin hükümetinin Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Pekin'e yönelik yaptırımlarını genişletiyor. Yaptırımlar biyo ve yüksek tekonoliji ile Sincan'dan ithal edilecek malları kapsıyor.Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Çin'in Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Pekin yönetimine yönelik yaptırımlarını genişletme kararı aldı. Yaptırımlar, Sincan'dan ithal edilecek biyo ve yüksek teknoloji mallarını kapsıyor. Buna göre, Uygurlara yönelik Pekin'in baskıcı politikasını destekleyen Çinli biyoteknoloji ve yüksek teknoloji şirketlerinin malları ile Sincan'da çalışma kamplarında üretildiği şüphesi bulunan malların ithalatı mümkün olmayacak.
Uygurlara yönelik hak ihlalleriyle bağlantılı olarak Çin'e yeni yaptırımları öngören tasarıya ABD'li senatörlerin hepsinin onay verdiği bildirildi. Tasarının şimdi son onay için Başkan Joe Biden'ın imzasına sunulması bekleniyor.
Yaptırımlar neyi kapsıyor?
ABD Senatosu'nda kabul edilen tasarıya göre Çinli şirketler, gelecekte ABD'ye sattıkları ürünleri beyan ederken tamamen veya kısmen Uygur bölgesinde üretilip üretilmediğine dair belge sunmakla yükümlü olacak. Çin'in herhangi bir ürünün çalışma kamplarında üretilmediğini de kanıtlaması gerekecek. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarının Başkan Joe Biden tarafından da desteklendiği belirtildi.
ABD'ye her yıl ithal edilen pamuklu tekstil ürünlerinin yüzde 20'si Sincan menşeili malzeme içeriyor. Bu nedenle tasarı ABD'li bazı şirketlerde tedirginliğe neden oldu.
Yaptırımlarla kara listeye alınan şirketler hangileri?
ABD Ticaret Bakanlığı da dün Çin Askeri Tıbbi Bilimler Akademisi ile ona bağlı 11 kuruluşu ABD'ye ithalat yapan kara şirketler listesine aldı. Söz konusu kuruluşlar, "askeri amaçlı beynin kontrolünü sağlayabilecek silahlar geliştirmeye yönelik biyoteknolojik araştırmalar yürütmekle" suçlanıyor. Söz konusu kuruluşların kan nakli ve zehirli maddeler konusunda da çalışmalar yürttüğü ifade ediliyor.
ABD Maliye Bakanlığı da, sekiz yüksek teknoloji alanında faaliyet yürüten Çinli şirketi kara listesine dahil etti. Bunlar aralarında SZ DJI Technology gibi insansız hava aracalarının (IHA) önde gelenleri olduğu da belirtiliyor. Böylece ABD'li şirketlerin söz konusu firmalara iştirakinin de önüne geçilmiş olacak.
Kara listeye alınan şirketlerden bir diğeri de yüz ile tanınma alanında programlar geliştiren Cloudwal Technology ve cep telefonları bilgilerinin izlenmesine yönelik bilişim programı geliştiren Xiamen Meiya Pico Information şirketi.
Çarşamba günü ABD'de uyuşturucu maddeli ilaç krizine neden olan bir Çinli şirket kara listeye alınmıştı.
Uygurlar devamlı izleniyor
Uluslararası insan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklar Pekin yönetimi tarafından yüksek teknolojilerle izleniyor ve kontrol ediliyor. Bunun için DNA örneklerinin alındığı ve yüzlerinden tanınmalarını sağlayacak programlarla ile çalışıldığı kaydediliyor. Yine insan hakları kuruluşlarının verilerine göre, kamplarda zorla tutulan 1 milyondan fazla Uygur dininden, kültürü ve dilinden vazgeçmeye zorlanıyor. Ayrıca bedensel açıdan kötü muamele gördüklerine ilişkin veriler bulunduğu da rapor ediliyor.
AFP/ ETO,HS
© Deutsche Welle Türkçe