Gündem

ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı mesajı: Önemli bir adım atıldı

06 Haziran 2024 12:50

T24 Dış Haberler

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş jeti alımı konusunda ileriye dönük önemli bir adım atıldığını belirtti.

ABD Büyükelçiliği'nin X hesabından yapılan paylaşıma göre Flake, "Türkiye’nin son nesil F-16 Blok 70 savaş uçaklarını alması ve mevcut F-16 filosunu modernize etmesi konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldı" açıklamasında bulundu.

Flake, "Bu, ABD’nin ulusal güvenliği, Türkiye’nin ulusal güvenliği ve NATO’nun birlikte çalışabilirliği açısından iyi bir adım. Yoğun çalışmalarından dolayı Türkiye Savunma ve Dışişleri Bakanlığı'na teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri Birimi de, "ABD, Türkiye’nin, sadece en yakın müttefiklere ve ortaklara temin edilen, şimdiye kadar üretilmiş en ileri yeni F-16 Blok 70 savaş uçaklarını satın alması konusunda bugün ileriye dönük önemli bir adım atıldığını açıklamaktan gurur duymaktadır" açıklamasında bulundu. 

Açıklamanın devamında, "Bu, ABD’nin Türkiye ile tesis ettiği güvenlik ortaklığına olan sarsılmaz bağlılığının en son örneklerinden yalnızca biri" denildi. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları da, F-16 tedarik ve modernizasyon sürecine ilişkin olarak ihtiyaçlar doğrultusunda satın alınacak parçaların tedariği ve modernizasyonu sürecinin olumlu devam ettiğini belirterek, “Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda satın alınacak F-16 Blok-70 ve modernizasyon kitleri ile diğer malzeme, mühimmat ve teçhizatın tedarik süreci daha önce açıkladığımız takvime uygun olarak olumlu şekilde devam etmektedir” açıklamasını yaptı. 

Türkiye, NATO müttefiki ABD'den 40 adet yeni tip F-16 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için modernizasyon kiti talep etmişti. ABD, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından bu satışa yeşil ışık yakmıştı. Kongre'nin onayının ardından sözleşmenin hazırlanması için taraflar arası görüşmeler başlamıştı.