Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas'ı İsrail'in "olağanüstü cömert" ateşkes anlaşmasını kabul etmeye çağırdı

Hamas heyeti Pazartesi günü Mısır'ın başkentinden ayrıldı ve ateşkes önerisine yazılı bir yanıtla tekrar döneceklerini söyledi

30 Nisan 2024 08:20

T24 Dış Haberler

İsrail'in Refah'a yönelik kara harekâtı tehdidinden önce diplomatik çözüm arayışı için Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Hamas'ın önünde İsrail tarafından olağanüstü cömert bir teklif var. Karar vermek zorundalar ve hızlı bir şekilde karar vermek zorundalar..." dedi. 

Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısında konuşan Antony Blinken şunları söyledi:

"Hamas'ın önünde İsrail tarafından olağanüstü cömert bir teklif var. Karar vermek zorundalar ve hızlı bir şekilde karar vermek zorundalar... Doğru kararı vereceklerini ve dinamikte köklü bir değişiklik yapabileceğimizi umuyorum."

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron da aynı toplantıda yaptığı konuşmada Hamas'ın "40 günlük kalıcı ateşkes" anlaşmasını kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Hamas heyeti, Kahire'den ayrıldı; yanıtını yazılı olarak verecek

Uluslararası aktörler yaklaşık yedi aydır devam eden çatışmalarda ateşkes sağlanması için son günlerde yeniden girişimlerde bulundu. İsrail'in, Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının çatışmalardan kaçarak başka yerlere sığındığı Refah'a kara operasyonu düzenlemek için hazırlıklarını arttırması, bu hafta Kahire'de yapılacak görüşmelerin İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın durdurulması ya da sona erdirilmesi için son fırsat olabileceği anlamına geliyor.

Hamas heyeti Pazartesi günü Mısır'ın başkentinden ayrıldı ve ateşkes önerisine yazılı bir yanıtla tekrar döneceklerini söyledi.

İsrail'in ateşkes önerisinde ne var?

Savaşın başlamasından bu yana bölgeye yedinci ziyaretini gerçekleştiren Blinken'ın daha sonra müzakereleri görüşmek üzere İsrail'i ziyaret etmesi bekleniyor. İsrail Kahire'ye bir heyet gönderip göndermeyeceğini henüz kamuoyuna açıklamadı.

İsrail'in, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinliler karşılığında sadece 33 rehinenin serbest bırakılmasını ve Hamas'ın sürekli ateşkes talebine yeni bir yanıt olarak "sürekli sükûnet dönemini" içeren bir ateşkesin ikinci aşamasını kabul etmeye hazır olduğu bildiriliyor.

Ayrıca Filistinlilerin şeridin kuzey yarısındaki evlerine dönmesi ve askerlerin bölgeyi ikiye bölen askeri koridordan çekilmesi konularını da görüşmeye açık olduğu bildiriliyor.