Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü

Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant ile de görüşmesi planlanıyor

19 Ağustos 2024 12:00

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Batı Kudüs ofisinde Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü. Görüşme, basına kapalı olarak gerçekleşti. Blinken'ın saat 16.10'da Tel Aviv'de Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşmesi planlanıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması için yapılan müzakereleri görüşmek için bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la Batı Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve İsrail Başbakanı Netanyahu (Fotoğraf: AA)

Netanyahu'nun ofisi: Görüşme pozitif geçti

Başbakan Netanyahu'nun ofisi, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşmenin 3 saat sürdüğünü bildirdi ve ofisten yapılan açıklamaya göre görüşme "olumlu ve iyi bir ruhla" yürütüldü. 

Ofisten yapılan açıklamada, "Başbakan, İsrail'in rehinelerimizin serbest bırakılmasına ilişkin son Amerikan önerisine olan bağlılığını İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak yineledi; bu konuda ısrarcı" denildi. 

Ateşkes görüşmelerinin ikincisi bu hafta

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Washington'ın Gazze'de bir ateşkes anlaşmasına varılması için yürüttüğü son diplomatik çabayı “muhtemelen en iyi, belki de son fırsat” olarak nitelendirdi ve tüm tarafları anlaşmayı bitiş çizgisine ulaştırmaya çağırdı.

Aylardır devam eden ateşkes görüşmeleri, geçen hafta Doha'da yapılan iki günlük toplantının ardından bu hafta Kahire'de devam edecek.

ABD Dışişleri Bakanı, Netanyahu'dan önce İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile de görüştü. Blinken, Herzog ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, “Bu belirleyici bir an, rehineleri eve götürmek, ateşkes sağlamak ve herkesi kalıcı barış ve güvenlik için daha iyi bir yola sokmak için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat” dedi.

Blinken'ın İsrail'e varışından saatler sonra Hamas, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu “arabulucuların çabalarını engellemekten”, "anlaşmayı geciktirmekten" ve Gazze'deki İsrailli rehineleri Filistinlilerin maruz kaldığı aynı saldırıya maruz bırakmaktan sorumlu tuttuğunu açıkladı. 

Bölge genelinde tırmanma korkusu nedeniyle ateşkes anlaşmasına varılması için aciliyet artmış durumda. İran, Hamas lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesinin ardından İsrail'i misilleme yapmakla tehdit ediyor.