Dünya

ABD Donanması'nın en gelişmiş uçak gemisi, Akdeniz'deki ortak tatbikatın ardından Türkiye'de demirledi

ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada "Bu liman ziyareti, ABD ve Türkiye arasındaki güçlü ortaklığı daha ileriye taşımak için bir fırsat sunmaktadır" denildi

26 Ağustos 2023 09:20

T24 Dış Haberler

ABD Donanması’nın en yeni ve en gelişmiş uçak gemisi olan USS Gerald R. Ford, planlanmış bir liman ziyareti çerçevesinde Antalya'ya demirledi. ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada "Bu liman ziyareti, ABD ve Türkiye arasındaki güçlü ortaklığı daha ileriye taşımak için bir fırsat sunmaktadır" denildi. 

Büyükelçilik açıklamasında, USS Gerald R. Ford uçak gemisinin, 6. Filo Komuta Gemisi USS Mount Whitney’nin İstanbul ziyaretinin ve güdümlü füze kruvazörü USS Normandy'nin Aksaz ziyaretinin hemen ardından Türkiye'ye ulaştığı vurgulandı. 

Açıklamada, USS Gerald R. Ford'un Antalya varışı öncesinde Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri ile "Akdeniz’in güvenliğine olan taahhüdü ortaya koymak amacıyla" bir dizi tatbikat gerçekleştirdiği duyruldu. 

Gemide görevli 12. Uçak Gemisi Taarruz Grubu Komutanı Tuğamiral Erik J. Eslich, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, “Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu, Antalya’ya ulaşmadan önce Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri’ndeki ortaklarımızla birlikte hareket ederek birçok alanda bir dizi tatbikat gerçekleştirmiştir. Bu tatbikatlar, Türkiye ile olan bağımızı güçlendirmiş ve birlikte çalışabilirlik hedeflerimizi ileri bir noktaya taşıyarak denizcilik taktik ve usulleri konusundaki ortak anlayışımızı geliştirmiştir. Buna ilaveten, kolektif çabalarımız bölgede barış ve istikrarın tesisini sağlama yönündeki ortak hedefimizi güçlendirmektedir” ifadelerini kullandı. 

Selçuk Bayraktar da gemiyi ziyaret etti

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar, davet üzerine USS Gerald R. Ford uçak gemisinde teknik incelemelerde bulundu. 

TIKLAYIN | Selçuk Bayraktar, ABD uçak gemisinde

İnceleme gezisine Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Mehmet Savaş Eser, Hava Eğitim Komutanlığından Tuğgeneral Hüseyin Sabri Akyol ile teknik heyetlerde yer alan subaylar katıldı.

Anadolu Ajansı, Selçuk Bayraktar'ın, Tümamiral Eslich ve gemi Komutanı Amiral Rick Burgess ile gemide görevli ABD'li subaylara TCG ANADOLU ve benzeri kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapması planlanan Bayraktar TB3 SİHA ile Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA ile ilgili devam eden geliştirme çalışmalarını anlattığını yazdı. 

ABD gemilerinin art arda Türkiye ziyaretleri, Karadeniz'in en gergin olduğu döneme denk geldi.

Rusya, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını 17 Temmuz'da durdurduğunu duyurmuştu. 

Rusya, 17 Temmuz'da Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurduktan sonra Ukrayna'nın Karadeniz ve Tuna Nehri'ndeki liman altyapısını ve tahıl ambarlarını hedef almaya başladı.

Rusya'nın Karadeniz ticaret merkezlerini kullanan gemilerin hedef alınabileceğine dair tehditlerine rağmen Tahıl Girişimi'nin fiilen durmasının ardından ilk kez Ukrayna'nın Odessa limanından açılan sivil kargo gemisi, geçtiğimiz İstanbul'a vardı. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Joseph Schulte'nin Türkiye'ye yola çıkmasından birkaç gün önce, Karadeniz'de devriye gezen Rus gemisi Vasiliy Bikov'un Palau bayraklı Şükrü Okan adlı Türk yük gemisine uyarı ateşi açtığını ve gemiyi durdurduğunu açıklamıştı. Ukrayna’nın İzmail Limanı'na hareket ettiği iddia edilen gemiye yasak kapsamına giren bir yük taşıyıp taşımadığının denetlenmesi amacıyla durması yönünde önce uyarı yapıldığı, ancak buna tepki vermediği, bunun üzerine uyarı ateşi açılarak durdurulduğu haber verilmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25 Ağustos'ta bir Kiev ziyareti gerçekleştirdi. Bakan Fidan, üst düzey Ukraynalı yetkililerin yanı sıra Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile de bir görüşme yaptı. Görüşmelerde ana gündem maddesi Tahıl Girişimi idi. Bakan Fidan'ın Rusya'ya da bir ziyarette bulunması bekleniyor. 

6. Filo'nun komuta gemisi de gelmişti

18 Ağustos'ta ABD Donanması'nda 6. Filo'ya bağlı olarak görev yapan sancak ve komuta gemisi USS Mount Whitney, Sarayburnu'na demirlemişti. 

TIKLAYIN | Biri 6. Filo amiral gemisi olmak üzere iki ABD savaş gemisi art arda Türkiye'ye geldi

ABD Donanması'nın en eski üç gemisinden biri olan USS Mount Whitney'in Sarayburnu'na demirlemesinin ardından basın mensuplarına gemiyi tanıtırken açıklama yapan ABD Büyükelçisi Jeffrey L.Flake, "Bu ziyaretin, Türkiye ve ABD arasındaki iş birliği ve koordinasyonun çok iyi bir örneği olduğunu düşünüyorum. Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler 70 yılı aşkın ilişkiler, özellikle NATO üyeliği çerçevesindeki ilişkiler ve daha öncesinde yakın ilişkilerimiz olmuştu. Bu birliğimiz, bu geminin ziyareti Türk-Amerikan ortaklığını, aynı zamanda bu gemi ziyaretiyle ortaklığın geldiği noktayı iyi bir şekilde sembolize ettiğini düşünüyorum" diye konuşmuştu. 

13 Ağustos'ta, USS Normandy'nin Aksaz ziyaretinden önce Milli Savunma Bakanlığı, ABD Uçak Gemisi Görev Grubu Komutanı Albay William McCormack Harkin'in, Gökçeada'yı ziyaret ettiğini duyurmuştu.