T24 Dış Haberler
ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Asya'daki başlıca müttefiklerinin liderleri olan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile Çin'in artan gücü ve Kuzey Kore'den gelen nükleer tehditler karşısında birlik oluşturmak amacıyla Camp David'de bir zirve düzenledi.
Camp David Zirvesi, ABD ile Japonya ve Güney Kore arasındaki ilk bağımsız toplantı oldu.
Reuters'ın haberine göre liderler, askeri ve ekonomik iş birliğini derinleştirme konusunda mutabık kalırken Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki "tehlikeli ve saldırgan davranışlarına" karşı şimdiye kadarki en güçlü ortak kınamalarını gerçekleştirdi.
Bildiride şöyle denildi:
"Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) Güney Çin Denizi'nde son zamanlarda şahit olduğumuz hukuka aykırı deniz iddialarını destekleyen tehlikeli ve saldırgan davranışlarına ilişkin olarak, Hint-Pasifik sularındaki statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü tek taraflı girişime şiddetle karşı çıkıyoruz."
Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, üç ülke, olası krizler esnasında birbirlerine danışmayı ve ortak çıkarları etkileyen bölgesel zorluk, provokasyon ve tehditlere verilecek tepkileri koordine etmeyi taahhüt ettiklerini bildirdi.
Bildiride ayrıca her yıl askeri eğitim tatbikatlarının yapılacağı ve 2023 yılı sonuna kadar Kuzey Kore'nin füze fırlatmalarına ilişkin gerçek zamanlı bilgi paylaşılacağı taahhütü yer aldı.
Üç ülke, her yıl Camp David Zirvesi'ne benzer üçlü zirveler düzenleme sözü verdi.
Ortak açıklama: "Üç ülke için yeni bir dönem"
Kishida ve Yoon ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Biden, "Eğer mutlu görünüyorsam mutluyum" dedi ve bunu üç ülke için "yeni bir dönem" olarak nitelendirdi.
Biden, dünyanın "yeni yollarla liderlik etmeye, birlikte çalışmaya ve birlikte durmaya çağrıldığımız bir dönüm noktasında" olduğunu anladıklarını söyledi.
Kishida, ortak açıklamada "Doğu ve Güney Çin Denizlerinde statükoyu güç kullanarak değiştirmeye yönelik tek taraflı girişimler devam ediyor" dedi ve Kuzey Kore'nin nükleer ve füze tehdidinin "giderek daha da büyüdüğünü" ifade etti.
Yoon ise zirve anlaşmasının "üç ülkeden herhangi birine yönelik herhangi bir provokasyon ya da saldırının bu üçlü çerçevenin karar alma sürecini tetikleyeceği ve dayanışmanın daha da güçleneceği ve sertleşeceği" anlamına geldiğini söyledi.
"Nefes kesici diplomasi"
Ancak Biden'ın Hint-Pasifik işlerinden sorumlu koordinatörü Kurt Campbell, zirvenin "bazen kendi danışmanlarının ve personelinin tavsiyelerine karşı çıkan" Yoon ve Kishida'nın liderliğindeki "nefes kesici bir diplomasi" sayesinde gerçekleştiğini söyledi.
Pekin daha önce uyarmıştı
Pekin daha önce ABD'nin Güney Kore ve Japonya ile bağlarını güçlendirme çabalarının "bölgede gerginliği ve çatışmayı arttırabileceği" uyarısında bulunmuştu.