Dünya

ABD, Hamas'ın kabul etmesi halinde İsrail'in de Gazze'de ateşkes planını kabul etmesini bekliyor

Müzakereler, hafta sonu İsrail'in yoğun hava saldırılarına maruz kalan Refah'taki çatışmaların gölgesinde yürütülüyor

03 Haziran 2024 10:46

T24 Dış Haberler

Washington, Hamas'ın anlaşmayı kabul etmesi halinde İsrail'in Gazze'deki çatışmaların altı hafta süreyle durdurulmasıyla başlayacak bir ateşkes önerisini kabul edeceğine dair ABD'nin "her türlü beklentiye" sahip olduğunu duyurdu. 

ABC News'e konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, ABD'nin Hamas'ın kabul etmesi halinde İsrail'in önerilen ateşkes anlaşmasına "evet" diyeceğine dair "her türlü beklentiye" sahip olduğunu söyledi. "Hamas'tan resmi bir yanıt bekliyoruz" diyen Kirby, ABD'nin her iki tarafın da planın ilk aşamasını "mümkün olan en kısa sürede" başlatmayı kabul etmesini umduğunu sözlerine ekledi.

Biden tarafından geçen hafta açıklanan üç bölümlük plan, insani yardımın artmasını ve savaşa kalıcı bir son verilmeden önce bazı rehinelerin Filistinli mahkumlarla takas edilmesini de öngörüyor. Ancak bu öneri İsrail hükümetinin bazı üyelerinin sert muhalefetiyle karşılaştı.

Müzakereler, hafta sonu İsrail'in yoğun hava saldırılarına maruz kalan Refah'taki çatışmaların gölgesinde yürütülüyor. 

Kirby, çatışmalara verilen altı haftalık bu ilk ara sırasında "iki tarafın oturup ikinci aşamanın nasıl olabileceğini ve ne zaman başlayabileceğini müzakere etmeye çalışacaklarını" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün akşam saatlerinde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ı ayrı ayrı arayarak anlaşmaya dair konuştu. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken'ın "İsrail'i teklifinden dolayı takdir ettiğini" ve Hamas'ın anlaşmayı "gecikmeden" kabul etmesi gerektiğini vurguladığını söyledi.