T24 Dış Haberler
Husiler, Kasım ayında Gazze'daki savaşta Filistin'e destek olmak için Kızıldeniz'den geçerek İsrail'e giden gemileri hedef alacaklarını duyurmuştu. Husilerin 19 Kasım'da Japon bir şirket tarafından kullanılan ve İsrailli bir iş insanıyla bağlantılı araba taşıyan gemiyi helikopter kullanarak ele geçirmesi gerilimi tırmandırdı. Son olarak Britanya ve ABD, Yemen'deki Husi hedeflerine bir dizi saldırı düzenledi. Şimdi ise dünyanın gözü Kızıldeniz'de ve uluslararası kamuoyu, Kızıldeniz'de yaşanan çatışmaların Orta Doğu'da daha geniş bölgesel bir gerilime sebep olup olmayacağını merak ediyor.
TIKLAYIN | Orta Doğu'da tehlikeli tırmanış hakkında her şey: Husiler kim, neden Kızıldeniz'deki gemileri hedef alıyorlar, Suudi Arabistan ve İsrail'in rolü ne?
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde Arleigh Burke Strateji Kürsüsü Başkanı Eliot Cohen, The Atlantic'te konuyla ilgili kaleme aldığı bir makalede, ABD'nin Kızıldeniz'deki Husi tehdidini sona erdirmek için bir öneride bulundu.
Yemen'deki İranlı danışmanlar ile malzeme taşıyan uçak ve gemilere saldırı önerisi
Husilerin, "yoksul bir ülkenin yoksul bir bölümünü yöneten bir grup fanatik" olduğunu yazan Cohen, militan grubun İran ile bağlantısını vurguladı. İran'ın ise doğrudan ABD ile çatışmaya girmekten kaçındığını vurgulayan yazar, ABD'nin Husi saldırılarını sona erdirmesi için Yemen'deki İranlı danışmanlara ve militan gruba malzeme taşıyan uçak ve gemilere saldırması gerektiğini yazdı.
"Geçici olarak mücadele etmek çok daha tehlikeli"
"Ukrayna ve Gazze'deki savaşlar, giderek artan bir tehdit altında olan Tayvan ve diğer zorluklar nedeniyle kafası karışan Beyaz Saray yetkilileri için bunun son derece riskli görüneceğine şüphe yok" ifadelerini kullanan Cohen, ABD'li yetkililere şöyle seslendi:
"Anlamaları gereken şey, bu tür tehditlerle -özellikle de bu tehditler Amerikan ve müttefik gemilerine ve personeline doğrudan saldırılar şeklindeyse- geçici olarak mücadele etmenin çok daha tehlikeli olduğu ve sonunda çok daha fazla şiddet doğuracağıdır. İsraillilerin de keşfettiği gibi, gelen füzeleri savuşturmakla yetinmek bir enayi oyunudur, üstelik pahalı bir oyundur"
Kızıldeniz'deki durum
Dünyanın en yoğun kullanılan ticaret kanallarından biri olan Kızıldeniz, Avrupa'yı Asya ve doğu Afrika'ya bağlayan en önemli su yolu. Yemen, Kızıldeniz'in güneydoğu kıyısında, Yemen Denizi'yle buluştuğu noktada bulunuyor.
Gazze'deki savaşın başlamasından kısa süre göre Husiler, Kızıldeniz'e füze ve dron saldırıları düzenlemeye başladı. ABD ve İsrail, saldırıların büyük bölümünü önledi.
Gerilim, 19 Kasım'da Husiler'in Japon bir şirket tarafından kullanılan, İsrailli bir iş insanıyla bağlantılı araba taşıyan gemiyi helikopter kullanarak ele geçirmesi ve mürettebatı rehin almasıyla tırmandı. Husiler artık İsrail ve müttefikleriyle bağlantılı tüm gemilerin meşru hedef olacağını belirtti.
Husiler, bu açıklamadan sonra birçok gemiyi hedef alırken çoğunlukla saldırılarında başarısız oldu. Ancak birçok şirket risk almayıp Kızıldeniz yerine Ümit Burnu'nu kullanmaya başladı.