Dünya

ABD istihbaratı, Trump kampanyasının iç mesajlaşmalarını İran'ın hacklediğini doğruladı

Trump kampanyası 10 Ağustos'ta iç mesajlarını hacklediği gerekçesiyle İran'ı işaret etmişti

20 Ağustos 2024 13:15

T24 Dış Haberler

ABD istihbarat yetkilileri, Donald Trump'ın başkanlık kampanyasının kısa süre önce hacklenmesinin arkasında İran'ın olduğunu doğruladı. FBI ve diğer federal kurumlar yaptıkları ortak açıklamada İran'ın “anlaşmazlıkları körüklemek ve demokratik kurumlara olan güveni sarsmak için” ABD seçimlerine müdahale etmeyi seçtiğini söyledi. 

Trump kampanyası 10 Ağustos'ta iç mesajlarını hacklediği gerekçesiyle İran'ı işaret etmişti. İranlı yetkililer bunu yalanlamıştı. 

Soruşturma hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar BBC'nin ABD'deki ortağı CBS News'e İranlı bilgisayar korsanlarının Demokrat başkan adayı Kamala Harris'in kampanyasını da hedef aldığından şüphelendiklerini söyledi.

ABD istihbarat yetkililerinin açıklamasında şöyle denildi:

“İstihbarat topluluğu İranlıların sosyal mühendislik ve diğer çabalar yoluyla her iki siyasi partinin Başkanlık kampanyalarına doğrudan erişimi olan bireylere erişim sağlamaya çalıştıklarından emindir. Hırsızlıklar ve ifşaatlar da dahil olmak üzere bu tür faaliyetler ABD seçim sürecini etkilemeyi amaçlamaktadır" 

Trump kampanyasına, hedefin kötü niyetli bir bağlantıya tıklamasını sağlamak amacıyla güvenilir görünecek şekilde tasarlanmış bir mesaj olan spear-phishing e-postası gönderildiği bildirildi. Harris'in kampanyası da geçen hafta bir spear-phishing saldırısının hedefi olduğunu ancak bunun başarısız olduğunu açıklamıştı.

FBI, Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı da dahil olmak üzere kurumlar, taktiklerin “yeni olmadığını” söyledi ve Rusya ve İran'ın önceki ABD seçimleri sırasında bu tür yöntemleri kullandığını belirtti.

New York Times, Politico ve Washington Post gazeteleri, Trump'ın aday adayı JD Vance'in incelenmesi de dahil olmak üzere Trump kampanyasının içinden gizli bilgilerin kendilerine sızdırıldığını açıkladı.