Dünya

ABD iyimser olsa da İsrail-Hamas müzakerelerindeki tıkanıklık sürüyor

23 Ağustos 2024 12:27

T24 Dış Haberler

ABD'li yetkililer Gazze'de bir ateşkesin yakın olduğuna dair iyimser söylemlerde bulunmaya devam ediyor. İsrail ve Hamas ise görüşmelerde ciddi bir ilerleme kaydetmeye yakın olmadıklarını vurgulamaya devam ederken, Filistin topraklarında çatışmalar sürüyor. 

Washington, geçen hafta Katar'daki görüşmelerde iki tarafın da tavizler verdiği anlaşmanın kabul edilmesi için hem Hamas hem İsrail'e baskı yapmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 10 ay önce savaşın başlamasından bu yana 9. kez bölgeye gönderilmişti. Hamas'ın direkt olarak katılmadığı görüşmelerin yeni turunun perşembe günü Mısır'ın başkenti Kahire'de başlaması bekleniyordu; ancak görüşmelerin ertelendiği anlaşıyor. 

Hamas, önerilen son anlaşmanın çoğunlukla İsrail'in taleplerini dikkate aldığını belirtirken, ABD Başkanı Joe Biden'ın salı günü söylediği "Hamas'ın anlaşmaktan kendini çektiği" sözlerinin "yanıltıcı" olduğunu vurguladı.

Çeşitli kaynaklara göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Netzarim Koridoru'ndan çekilmesini kabul etmedi. Netzarim Koridoru'nu İsrail kuvvetleri, devam eden savaşta kurdu. İsrail askerleri 6 Kasım 2023'te kıyı ulaşarak Gazze'yi kuzey ve güney bölgeler olmak üzere ikiye bölen bu koridoru oluşturdu. Savaş Çalışmaları Enstitüsü'ne göre İsrail, 2024 Temmuz'da koridorun genişliğini 2 kilometreden 4 kilometreye çıkardı. Buranın boşaltılması Hamas ve Mısır için bir kırmızı çizgiydi. 

Müzakereler hakkında bilgisi olan kaynaklar Yedioth Ahronoth gazetesine yaptıkları açıklamada, "ihtimal düşük olsa da cuma ve cumartesi Kahire'de görüşmeler yapılması için girişimler sürüyor".