T24 Dış Haberler
Aylar süren gecikmenin ardından ABD Temsilciler Meclisi, bu hafta sonu Ukrayna ve İsrail'e yapılacak on milyonlarca dolarlık Amerikan askeri yardımını oylamaya sunacak.
Ancak her iki tasarının da Kongre'de güçlü muhalifleri var ve bu tasarıların kabul edilmesi, iki partili meclisin usul ve yasama engellerini aşmasına bağlı.
Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, iktidarını tehlikeye atacak olsa bile konuyu oylamaya sunmaya kararlı olduğunu söyledi. Oylama, Kiev tarafından yakından izlenecek.
Meclis, bugün nihai kabulü oylayacak ve Senato da bu hafta sonu paketi onaylayabilir. ABD Başkan Joe Biden paketi kanun olarak imzalayacağına söz verdi.
Yardım paketinde neler var?
Johnson'ın dış yardım önerisi Ukrayna'ya 60.8 milyar dolar, İsrail'e 26.4 milyar dolar ve Tayvan'ın da dahil olduğu Hint-Pasifik bölgesine 8.1 milyar dolar yardım öngörüyor.
Temsilciler Meclisi her bir bileşeni ayrı ayrı oylayacak, bu da bazı bileşenlerin onaylanması ve diğerlerinin başarısız olması ihtimalini arttırıyor.
Meclis Başkanı ayrıca Çinli ByteDance şirketinin TikTok sosyal medya uygulamasını elden çıkarmasını, dondurulmuş Rus varlıklarının satışına izin verilmesini ve Rusya, İran ve Çin'e yeni yaptırımlar uygulanmasını içeren dördüncü bir yasayı da oylamaya sunacak.
Kabul edilen tasarılar birleştirilerek tek bir tasarı haline getirilecek ve Başkan'ın masasına ulaşmadan önce Senato tarafından bir bütün olarak onaylanması gerekecek.
Johnson ayrıca, yardım paketine desteklerini kazanmak amacıyla muhafazakar Cumhuriyetçiler tarafından tercih edilen hükümleri içeren bir göçmenlik reformu tasarısı sunma sözü verdi.
Ancak Washington Post'un haberine göre sınır tasarısının, Temsilciler Meclisi'nin üçte ikisinin desteğini gerektirmesi nedeniyle kabul edilmesi pek olası görünmüyor.
Tehlikeli durum
Biden yönetimi yetkilileri Ukrayna'daki durumun vahim olduğu konusunda uyarıda bulundu. Ülkenin ordusu mühimmat sıkıntısı çekiyor.
CIA Direktörü William Burns, Perşembe günü Teksas'ta yaptığı bir konuşmada, "Ukraynalıların 2024 yılı sonuna kadar savaş alanında kaybetme ya da en azından [Rusya Devlet Başkanı Vladimir] Putin'i siyasi bir çözümün şartlarını dikte edebileceği bir konuma getirme riski çok gerçek" dedi.
Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal, Çarşamba günü BBC'ye verdiği mülakatta ülkesinin yeni bir desteğe "yarın değil, bugün değil, dün" ihtiyacı olduğunu söyledi ve Amerikan yardımı olmadan Ukrayna'nın düşeceği uyarısında bulundu.
İsrail ordusunun durumu Ukrayna ordusunun durumundan çok farklı. Ancak Başkan Biden, geçen hafta sonu İran'ın füze ve insansız hava aracı saldırısında en zorlu sınavını veren ülkenin yüksek teknolojiye sahip hava savunma sistemlerinin yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Biden, Çarşamba günü Wall Street Journal'da yayınlanan ve Temsilciler Meclisi'ni harekete geçmeye çağıran yazısında "Bu çok önemli bir an" diye yazdı.
Paket meclisten geçecek mi?
Demokratlar, perşembe günü, Johnson'ın müttefiki Cumhuriyetçilerle bir araya gelerek yardım yasasının muhafazakârların muhalefetine rağmen Temsilciler Meclisi İç Tüzük Komitesi'nde zorlu bir usul engelini aşmasını sağladı.
Temsilciler Meclisi'nin tamamında Demokratlar ve yardım yanlısı Cumhuriyetçilerden oluşan benzer bir koalisyon 316-94 oyla yasanın Cumartesi öğleden sonra görüşülmesini ve nihai oylamaya sunulmasını sağladı. Bu rahat fark, mecliste iki partili büyük bir çoğunluğun paketi onaylama yolunda ilerlediğinin güçlü bir göstergesi olarak değerlendirildi.