Gündem

ABD mahkemesinden karar: Eylem Tok'un oğlu Timur Cihantimur Türkiye'ye iade edilecek mi?

Hakim, Cihantimur'un tutukluluk halinin devamına karar verirken, taraflardan yazılı olarak son savunmalarını bir hafta içinde yapmalarını istedi

15 Ekim 2024 19:28

T24 Haber Merkezi

Yazar Eylem Tok'un oğlu Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iadesine ilişkin davada tutukluluğunun devamına karar verilerek, karar duruşması ileri bir tarihe ertelendi.

İstanbul'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olduğu kazanın ardından ABD'ye kaçan ve Türkiye'nin iade talebi üzerine Boston'da yakalanan 17 yaşındaki Timur Cihantimur'un son duruşmasında hakim taraflardan son yazılı savunmalarını isteyerek kararı sonra vereceğini belirtti.

ABD'de 4 aydır tutuklu yargılanan Cihantimur bugün kelepçeli olarak son kez hakim karşısına çıktı.

Boston John Joseph Moakley Adliyesi'nde görülen karar duruşmasında, Cihantimur'un avukatları, müvekkillerinin Türkiye'deki dosyasında bir iddianamenin hazır olmadığını ve devam eden soruşturma aşamasında bir ABD vatandaşının iadesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

Savcılık makamı ise davada yeterli delillerin olduğunu belirterek, 17 yaşındaki Cihantimur'un Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yaklaşık 1 saat süren duruşma sonunda Hakim Donald Cabell, Cihantimur'un tutukluluk halinin devamına karar vererek, savunma ve iddia makamından bir hafta içinde kendisine dava hakkında 8 sayfalık son savunma dilekçelerini teslim etmesini istedi.

Cabell, tarafların yazılı savunmalarını inceledikten sonra Cihantimur'un Türkiye'ye iade talebi hakkında kararını verecek.

Cihantimur'un annesi Eylem Tok da 9 Ekim'de yapılan karar duruşması için hakim karşısına çıkmış, hakim Cabell, aynı şekilde savunma ve iddia makamlarından bir hafta içinde son kez yazılı dilekçe ile savunmalarını yapmalarını istemişti.

Eylem Tok için verilen yazılı savunmaların teslim süresi yarın doluyor.

Timur Cihantimur karar duruşmasında hakim karşısına çıkıyor: Türkiye'ye iade edilecek mi?

 

Neler oldu?

Timur Cihantimur, yaşanan kazanın hemen ardından annesi Eylem Tok ile Mısır üzerinden ABD’ye kaçtı. Türkiye, ABD’den iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına göre ikisinin de iadesini istedi. Cihantmur ve annesi 14 Haziran’da Boston’da yakalandı. İlk duruşmalarında hakim karşısına çıkan anne Tok ve oğlu Cihantimur’un, Türkiye’ye iade dava dosyalarının ayrılmasına karar verildi.

20 Haziran’da yapılan duruşmada ABD vatandaşı olan Cihantimur’un avukatları müvekkillerinin Türkiye’ye iade edilmek istemediğini, işlediği suçun bir kaza olduğu savundu.

Avukatları, Cihantimur’un gözetim altında tutulduğu yerde ABD’de bilinen cezaevi şartlarını yaşamak zorunda kaldığını belirterek, "Sanığın hiçbir sabıkası yok. Türkiye’de büyümüş olsa da bir Amerikan vatandaşı. Şu an içinde bulunduğu şartlarda sivil hakları elinden alınmış ve psikolojisi bozulmuş bir halde. Alması gereken reçeteli ilaçlarına bile ulaşamıyor. İlaçlarını alamadığı için bazı semptomlarıyla karşı karşıya. Elimizde kaçma veya tehlike riski olmadığına dair açık ve ikna edici kanıtlar var" dedi.

Yargıç Cabell, Cihantimur'un tutukluluğunun devamına karar verdi.

 

Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Demokrasilerin yeni tehdidi seçilmiş liderlerin muhalefet liderlerini hapse atmaları

 

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - 19 yaşındaki üniversite öğrencisi, İtalya'da toplu cinsel saldırıya uğradı

TIKLAYIN - CHP'li Emir, Savunma Sanayi’ndeki maaş alan isimleri açıkladı: Bakan yardımcıları da var

TIKLAYIN - Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Yapay zekâdan hukuk devletine, ekonomi politikalarından siyasete, ne düşünüyor, hangi önerilerde bulunuyor?

TIKLAYIN - Dışişleri'nde aşka yer yok mu, yoksa kadının adı yok mu?

TIKLAYIN - AKP Gençlik Kolları Başkanı, konserde genç kadını darp etti

TIKLAYIN - Türkiye'nin en zengin kadın sanatçıları belli oldu: İlk sırada kim var?

TIKLAYIN - Müsavat Dervişoğlu'ndan, Abdullah Öcalan'a çağrı yapan Devlet Bahçeli'ye tepki: Gaflet ve dalalet

TIKLAYIN - Esra Erol’a ölüm tehdidi: Surlardan aşağı atılırsın!

TIKLAYIN - Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak: Zam geliyor, kritik tarihe dikkat!