Dünya

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Türkiye olmazsa olmaz bir müttefik ama biz hep böyle davranmadık; Washington, 15 Temmuz'da tepki göstermekte gecikti

25 Ağustos 2024 09:48

T24 Dış Haberler

1 Eylül'de görev süresini tamamlayarak ülkesine dönmeye hazırlanan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye'nin ABD için "olmazsa olmaz" bir müttefik olduğunu ancak Washington'ın Ankara'ya hep böyle davranmadığını ifade etti. 

Politico'ya verdiği söyleşide Türkiye'yi "büyümekte olan bir bölgesel güç" olarak niteleyen Flake, "Bizden sonra açık ara farkla NATO'daki en büyük ikinci ordular" dedi. Flake, kendisinden sonra gelecek büyükelçiye verdiği tavsiyede, "Bu ilişkiyi geliştirmek için elimizden geleni yapmalıyız" dedi. 

2016'da 15 Temmuz Darbe Girişimi yaşandığında ABD'nin tepki vermekte geciktiğini söyleyen Flake, "O dönem Başkan Barack Obama, (Erdoğan'ı) aramamıştı ama Putin aradı. Bu bir süre başımıza bela oldu" dedi. 

Büyükelçi, daha sonra Ankara'da yapılan suçlu takasına dikkati çekti. Flake, "İki hafta önceye bakalım; Türkiye tutuklu takasında önemli rol aldı. Lojistiği sağladılar; Ankara'ya 7 ülke ve 7 uçak geliyordu; çok iyi bir iş çıkardılar. Bu sefer Biden Erdoğan'ı teşekkür etmek için aradı, Putin aramadı. İşler tersine döndü" diye konuştu. 

Flake, "İyi niyetli birçok insan Türkiye'nin olmazsa olmaz bir partner olduğunu biliyor. Dünya barış halindeyken Türkiye sadece coğrafi konumundan sebep bile önemli bir pozisyondadır. Dünya karıştıysa ise daha da önemlidirler" diye konuştu. 

Türkiye'nin Filistin-İsrail sorununda gelecekte oynayacağı rol sorulduğunda ise Flake, "Onlardan İran'la gerilimi düşürmek için iyi durumdaki makamlarını kullanmalarını istedik. İran'la yakın ilişkileri yok. Hepimizin İran'la yaşadığı sorunları onlar da yaşıyor, ancak tabii onlarla daha çok temas halindeler. Bu temas durumu, Hamas'ın siyasi kanadı için de geçerli" dedi. 

İsrail'in Türkiye'nin söylemleri nedeniyle devam İsrail-Hamas savaşında taraf haline geldiğini düşündüğünü belirten Flake, "Ancak yine de Türkiye gibi bölgesel aktörler rol oynamadan Gazze'de uzun süreli bir çözüme ulaşmak mümkün değil. Bu garantör olarak da olabilir, Gazze'nin tekrar inşasında da olabilir" ifadelerini kullandı.

"Türk diplomat yanlışlıkla New York'a uçtu"

Ocak ayında Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine vetosunu düşürdüğü ve ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yaktığı günü de anlatan Flake, süreçte lobicilik konusunda önemli rol oynadığına işaret etti. 

İsveç'in katılımı için gerekli belgeleri taşıyan Türk diplomatın yanlışlıkla ABD'de Virginia yerine New York'a uçtuğunu söyleyen Flake, diplomatın daha sonra arabayla süratle doğru adrese yöneldiğini söyledi. NATO katılım belgelerinin, depozitör ülke konumundaki ABD'ye elden teslim edilmesi gerekiyor.

"Aslında diplomatın yolunun uzaması işime geldi" diyen Flake, bu sayede Türkiye'ye F-16, Yunanistan'a F-35 satılması konusunda Kongre üyelerini ikna edecek daha çok zamanı olduğunu vurguladı. 

Belgeler ABD Dışişleri'ne ulaşmadan önce satışa yeşil ışık yakılması için birçok telefon açtığını vurgulayan Flake, "Her şey birkaç dakika içinde oldu" dedi.