07 Nisan 2025 20:22
Güncelleme: 07 Nisan 2025 20:26
ABD’nin girişimlerinin etkili olması sonrası Suriye Devlet Başkanı Colani (Ahmed eş-Şara) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel sorumlusu Mazlum Abdi arasında imzalanan geçiş dönemi anlaşması sahada etkisini göstermeye başladı. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) ile DSG arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Tişrin barajı ile petrol alanlarının Şam yönetimi kontrolüne geçmesine yönelik çalışmada sona gelinirken SMO’nun silahlı grupları, kontrolü merkezi Şam yönetimine devretmek için bölgeden çekilmeye hazırlanıyor.
Suriye’de yeni yönetimin iktidara gelmesine rağmen Kuzeydoğu Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli silahlı SMO güçleri ile DSG grupları arasında devam eden çatışmalar bir süreden beri durmuş durumda. Bölgedeki kaynaklara göre, TSK’nın DSG hedeflerine yönelik belirli aralıklarla havadan ve karadan gerçekleştirdiği saldırıların da bu kapsamda durmuş durumda. Üç aydan beri yoğun çatışmaların yaşandığı Münbiç ile Ayn el Arap (Kobani) sınırlarındaki Tişrin barajı ile stratejik önemdeki Karakozak köprüsü çevresinde ise göreceli bir sakinliğin yaşandığı belirtiliyor.
Merkezi Şam yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye yönetiminin birçok konuda önemli anlaşmalara imza atmasının ABD ve Türkiye’nin oluru ile gerçekleştiği ileri sürüldü. Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile DSG yöneticisi Abdi arasında imzalanan 8 maddelik anlaşma sonrası Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Halep’in Şeyh Maksut ve Eşrefiye mahallelerindeki DSG’nin silahlı güçleri, Kuzeydoğu Suriye’ye çekildi, ardından karşılıklı tutuklu takası yapıldı.
Suriye TV'nin özel bir kaynağa dayandırdığı haberinde ise, ülkenin kuzeyindeki çatışmaları durdurmak amacıyla Suriye hükümetiyle koordineli olarak varılan Türk-Amerikan mutabakatları kapsamında SDG’nin Tişrin Barajı'nın yönetimini merkezi hükümete devretmeye hazırlanıyor. Bu konuda Şam yönetimi ile anlaşma yapıldığı ileri sürülüyor.
Suriye TV'deki kaynağın iddiasına göre, birkaç gün içinde ateşkes anlaşması kapsamında Tişrin Barajı’nın Suriye hükümetine devredilmesi konusunda resmi açıklama yapılacak. Genel Güvenlik ve Savunma Bakanlığı güçleri ise Tişrin Barajı çevresine ve çatışmaların yaşandığı bölgelere konuşlandırılacak ve baraj bakıma alınacak. Bu kapsamda, Suriye hükümetine bağlı teknik ekipler, tesisin güvenliğini sağlamak ve barajda tekrar elektrik üretimine geçilmesi için yakın zamanda çalışmaya başlayacak.
SDG'den bir kaynak, anlaşmanın duyurulması ve Suriye hükümet güçlerinin baraja girmeye başlaması için lojistik hazırlıkların sürdüğünü, birkaç gün içinde barajın yönetimin merkezi yönetime devredileceğini belirtti. Şam yönetimi ile DSG arasında varılan anlaşma kapsamında, barajdaki askeri faaliyetlere son verilecek ve yönetim özel bir sivil oluşuma devredilecek.
Şam ili DSG arasında varılan anlaşma maddeleri arasında yer alan ve DSG’nin kontrolünde bulunan Deyrizor bölgesindeki zengin petrol yataklarının da yeni Suriye yönetiminin denetimine bırakılması için görüşmelerin son aşamaya geldiği bildirildi. Petrol Bakanlığı’nın kuyuların kontrolünü ele almasıyla merkezi yönetim önemli gelir elde etmiş olacak.
Şam yönetimi, ülke genelinde kontrolü sağlama kapsamında kuzey doğudan batıya uzanan yerleşim birimlerinde Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında faaliyet gösteren silahlı grupların bölgeden ayrılması için de girişimlerini arttırdı.
Bu kapsamda Ankara’dan da yardım istendi. İlk etapta SMO içinde faaliyet gösteren Hamza ve Emşa silahlı grupları, Türkiye sınır hattında bulunan Resulayn ilçesinden çıkmalarına yönelik hazırlık başlatıldı.
Bu kapsamda Afrin’in de içinde yer aldığı bazı yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren silahlı grupların faaliyetlerine yakın zamanda son verileceği ve bu yerleşim birimlerinin merkezi Şam yönetiminin kontrolüne bırakılacağı bildirildi. Şam güçlerinin kontrolü ile birlikte bölgeden göç eden binlerce kişinin evlerine dönmesinin sağlanması bekleniyor.
© Tüm hakları saklıdır.