Gündem

ABD'ye iade edilen Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı: Müvekkilimin anlatacak siyasi bilgisi yok

“Avusturya Adalet Bakanlığı, siyaseten öncelikli iade kararını ABD’den yana kullandı”

16 Temmuz 2022 13:14

Müvekkili Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'ye iade edilmesini “siyasi” bir karar olarak nitelendiren avukat Murat Volkan Dülger, “SBK ikinci Reza Zarrab olur mu?” sorusuna "Anlatacak siyasi bilgisi yok" yanıtını verdi.

Hakkındaki kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamaları nedeniyle bir süredir Avusturya’da tutuklu olan Sezgin Baran Korkmaz'ın (SBK) ABD’ye iade edilmesi, ikinci bir Reza Zarrab olayının yaşanması ihtimalini gündeme getirdi. Bundan sonraki süreçte neler olabileceğini SBK’nin avukatı Murat Volkan Dülger Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’ya anlattı. SBK’nin avukatı Dülger, Türkiye’ye iade gerekçeleri daha güçlü olmasına rağmen ABD’ye iadenin gerçekleşmesini 'siyaset' olarak değerlendirdi ve “Sonuçta kararı Avusturya Adalet Bakanlığı verdi. Siyaseten öncelikli iade kararını ABD’den yana kullandı" dedi.

“Korkmaz'ın söyleyeceklerinden değil, enflasyonlu seçimden korksunlar”

İkinci bir Reza Zarrab olayı yaşama ihtimaline dair Türkiye’de herkesin bunu istediğini öne süren Dülger, “ama” diyerek, şöyle devam etti:

“Benim müvekkilimin anlatacak siyasi bilgisi veya siyasilerle içli dışlı ilişkisi yok. Tayyip Erdoğan’la sürekli servis edilen iki fotoğrafı var, başka yok. İnsanların bunu sorgulaması lazım. Madem bu kadar samimi neden üçüncü bir fotoğraf yok. Dolayısıyla politik açıdan SBK’nin söyleyeceklerinden değil, enflasyonlu seçimden korksunlar.”

Sezgin Baran Korkmaz: Suçsuz olduğum için yargılanıp geri geleceğim

Sezgin Baran Korkmaz’ın yargılanmasına artık ABD’de de devam edilecek. Sürecin nasıl ilerleyeceğine dair bir öngörüsünün olup olmadığını sorduğumuz avukat Dülger, “Sezgin Baran Korkmaz suçsuz olduğunu söylüyor. ‘Ben bu paraların bu şekilde elde edildiğini bilmiyorum. Suçsuz olduğum için yargılanıp geri geleceğim’ diyor” ifadelerini kullandı. Dülger, Korkmaz'ın yargılanma süreci için ABD’ye gideceğini de ifade etti.

Ne olmuştu?

28 Aralık 2020'de SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirkete İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından operasyon düzenlendi. Operasyon kara para aklama şüphesi üzerineydi. Soruşturmada10 kişi gözaltına alındı. SBK'nin de aralarında olduğu 9 kişinin ise yurt dışına kaçtığı tespit edildi.

Kara para aklama ve dolandırıcılık iddiaları Türkiye ile sınırlı değildi. SBK’nin ABD’li ortakları da vardı. Bu nedenle ABD’de de ayrı bir soruşturma yürütülüyordu. SBK, ‘Kara para aklamak için komplo kurmak ve resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak' suçlamasıyla ABD'nin talebi üzerine 19 Haziran 2021 yılında Avusturya’da tutuklandı. Her iki ülke SBK’nin kendilerine iade edilmesi için başvuruda bulunmuş, önce Türkiye’nin iade talebi kabul edilmişti. SBK’nin avukatı Murat Volkan Dülger gerçekleştirdiğimiz görüşmede, müvekkilinin Türkiye’ye iade edilmek istendiğini söylemişti. Mahkemenin her iki ülkeye iade kararı vermesi nedeniyle dosya Avusturya Adalet Bakanlığı'na gitti. SBK’nin dün ABD’ye iadesi gerçekleşti.

TIKLAYIN - Sezgin Baran Korkmaz ABD'ye iade edildi