Dünya

ABD yönetimi, savcının İsrail ve Hamas talebi sonrası Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım uygulamaya açık

22 Mayıs 2024 08:28

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetiminin Kongre'yle birlikte çalışarak savcının İsrailli liderler hakkında çıkardığı tutuklama talebi nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) yetkililerine yaptırım uygulamaya açık olduğunu söyledi. 

Salı günü Senato'da bir alt komite oturumuna katılan Blinken'a Cumhuriyetçi Lindsey Graham, UCM Savcısı Karim Khan'ın pazartesi aldığı karara karşılık olarak ABD'nin tekrar yaptırım kararı alması gerektiğini savundu. 

"Sadece laf duymak değil, harekete geçildiğini görmek istiyorum" diyen Graham, Bakan'a, "UCM'ye karşı iki partili bir yaptırım girişimini destekleyecek misiniz? Sadece İsrail kararına öfkeden değil, ama geleceğimizi ve çıkarlarımızı korumak için" diye sordu.

Blinken, "Sizinle bu konuda çalışmaktan memnuniyet duyarım" dedi. 

Blinken, salı günü daha önce yapılan bir oturumda da UCM'nin adımının "ciddi anlamda yanlış yönde" olduğunu savundu ve gerekli karşılığın verilmesi için Kongre'yle çalışacağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, talebin İsrail ve Hamas arasında bir rehine ve ateşkes anlaşmasına varılmasını zorlaştıracağını iddia etti. 

Khan, pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve üç Hamas lideri hakkında tutuklama talep etti. Khan, bu isimlerin savaş suçları ve insanlığa karşı suç iddialarında "suç teşkil eden sorumluluk" taşıdığına dair yeterince kanıt gördüğünü ifade etti. 

Joe Biden ve siyasi rakipleri Khan'ı talebi nedeniyle sert şekilde eleştirdi ve UCM'nin Gazze'deki savaş konusunda yetkisi olmadığını savundu. 

ABD, UCM üyesi olmasa da geçmişte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkarması gibi adımları desteklemişti. 

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri geçmişte de UCM'ye yaptırım uygulamak için yasa tasarı gündeme getirmeyi düşündüklerini belirtmişti, ancak geçirmek için Senato'yu kontrol Biden ve Demokratların desteğine ihtiyaçları var. 

2020 yılında eski ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'daki savaş suçları nedeniyle yürütülen soruşturmanın ABD'nin ulusal egemenliğini ihlal ettiği iddiasıyla UCM yetkililerine varlık dondurma ve seyahat yasağı gibi yaptırımlar uygulamıştı. 

Biden, 2021'in Nisan ayında göreve geldikten kısa süre sonra bu yaptırımları kaldırdı.