Dünya Basınında Bugün

ABD Yüksek Mahkemesi'nden kürtaj hapı kararı; İsrail tankları Refah'ta ilerliyor; Moskova'dan ABD yaptırımı karşılığı | Dünya Basınında Bugün

14 Haziran 2024 10:34

T24 Dış Haberler

Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer, partinin manifesto lansmanı sırasında "sayfayı sonsuza kadar çevirme" ve siyasi "pandomime" son verme sözü verirken, İşçi Partisi'nin Britanya'nın bozuk kamu hizmetlerini düzeltmek için nasıl kaynak bulacağı konusunda yeni sorularla karşılaştı. ABD'de Yüksek Mahkeme, kürtaj karşıtı organizasyonların Gıda ve İlaç İdaresi'nin kürtaj haplarına verdiği onayın geri çevrilmesi için yaptığı başvuruyu reddetti. ABD Başkanı Joe Biden, G7 liderleriyle bir araya geldiği İtalya'da Ukrayna lideri Volodomir Zelenski ile de görüştü. İsrail tankları, batıdan Refah'ın derinliklerine doğru ilerliyor. Dün gece havadan, karadan ve denizden ağır saldırılar gerçekleştirildi. Moskova Borsası Perşembe günü, Rusya'nın Ukrayna'da savaş yürütme kabiliyetini engellemeyi amaçlayan yeni bir dizi kısıtlama kapsamında ABD tarafından yaptırıma tabi tutulmasının ardından dolar ve euro ticaretini askıya aldı.

14 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Britanya İşçi Partisi lideri Starmer, ülkeyi "düzelteceğine" söz verdi

Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer, partinin manifesto lansmanı sırasında "sayfayı sonsuza kadar çevirme" ve siyasi "pandomime" son verme sözü verirken, İşçi Partisi'nin Britanya'nın bozuk kamu hizmetlerini düzeltmek için nasıl kaynak bulacağı konusunda yeni sorularla karşılaştı.

Starmer, mali hedeflerini saptırmadan ya da vergileri arttırmadan ulaşım, adalet ve yerel konseyler gibi kamu hizmetlerinde derin harcama kesintilerinden nasıl kaçınabileceği konusunda kuşkularla karşılaştı.


New York Times | Hakimler, kürtaj haplarının yaygın olarak kalmasına karar verdi

ABD'de Yüksek Mahkeme, kürtaj karşıtı organizasyonların Gıda ve İlaç İdaresi'nin kürtaj haplarına verdiği onayın geri çevrilmesi için yaptığı başvuruyu reddetti. Hakimler, oy birliği ile ilaçların yaygın olarak eczanelerde bulunmaya devam etmesine izin verme kararı aldı. Hakimler, başvuruyu yapanların hapın kullanıcıları olmadığını ve onlara bir sorun teşkil etmediğini ifade etti.


The Washington Post | G7 liderleri Ukrayna'ya yardım için yeni önlemler açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, G7 liderleriyle bir araya geldiği İtalya'da Ukrayna lideri Volodomir Zelenski ile de görüştü. Biden, bu görüşmede Ukrayna'ya yönelik yeni yardımları da açıkladı. The Washington Post, Batılı liderlerin savaş uzasa ve belirsizlik sürse de Ukrayna'ya desteklerinin sürdüğünü göstermek istediğini ifade etti.


Al Arabiya | İsrail tankları Refah'ta ilerliyor

İsrail tankları, batıdan Refah'ın derinliklerine doğru ilerliyor. Dün gece havadan, karadan ve denizden ağır saldırılar gerçekleştirildi. 

Bölge sakinleri, İsrail güçlerinin Refah'ın sahile yakın Al-Mawasi bölgesine doğru ilerlediğini ve İsrail ordusunun Mayıs ayında Refah saldırısına başlamasından bu yana yayınladığı tüm duyuru ve haritalarda insani yardım bölgesi olarak belirlendiğini söyledi.


The Moscow Times | ABD'nin yeni yaptırımlarının ardından Moskova Borsası dolar ve euro ticaretini durdurdu

Moskova Borsası Perşembe günü, Rusya'nın Ukrayna'da savaş yürütme kabiliyetini engellemeyi amaçlayan yeni bir dizi kısıtlama kapsamında ABD tarafından yaptırıma tabi tutulmasının ardından dolar ve euro ticaretini askıya aldı.

Borsadan yapılan açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri'nin Moskova Borsası Grubu'na karşı kısıtlayıcı tedbirler alması nedeniyle... 13 Haziran 2024 tarihinden itibaren, Moskova Borsası piyasalarında alım satım işlemleri... ABD doları ve avro cinsinden takası olan enstrümanlar hariç olmak üzere gerçekleştirilecektir" denildi.