Eğitim

Açık öğretime geçiş şartları değişti! Eğitimciler tepkili: Bu zorunlu 12 yıllık eğitimin 8 yıla inmesi demektir

14 Ağustos 2024 09:50

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçiş ile ilgili maddesinde değişikliğe gidildi. Yapılan bu değişiklik eğitimcilerin tepkisini çekti.

Örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçiş ile ilgili maddesinde değişikliğe gidildi. MEB Bakanı Yusuf Tekin’in geçen yıl dile getirdiği “Yönetmelik değişikliklerimizle okula devamı önemsediğimizi, öğrencilerimizin açık lise başta olmak üzere örgün eğitim dışı kurumlara geçişinin uygun olmadığını söylüyoruz” ifadelerinin üzerine yapılan bu değişiklik eğitimcilerin tepkisini çekti.

Cumhuriyetten Taylan Gülkanat'ın haberine göre, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Açıköğretim gibi kurumlar tamamlayıcı eğitimdir, esas eğitim değildir, olamaz. Devlet, örgün eğitim çağında olan çocukların okulda olmasını sağlamalıdır. Örgün eğitimden devlet eliyle koparılma devam ediyor” derken Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Açıköğretim liselerine geçişlerin artırılması yemekten ve öğretmenden tasarruf etme yaklaşımının bir uzantısıdır” ifadelerini kullandı.

"Ders çıkarılmıyor"

Eğitimci Maksut Balmuk, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun (İDDK) yürütmeyi durdurma kararı verdiği 14 Eylül 2023 tarihinde Yusuf Tekin imzalı Örgün Ortaöğretim Kurumlarından Açık Öğretim Liselerine Geçişler imzalı genelgeyi anımsatarak “Yargı kararlarını ve hukuku arkadan dolanmakta mahir olan MEB dün Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile iptal edilen genelgedeki maddeleri bu kez yönetmeliğe koymuştur” diyerek şu açıklamayı yaptı:

"Böylece 2023-2024 eğitim öğretim yılını tarikat ve cemaatler lehine genelge ile tamamlayan MEB yargı kararlarının hızlı çıkmamasını da fırsata çevirircesine 2024-2025 eğitim öğretim yılını da yönetmelik ile tamamlamaya çalışacaktır. Çocuklarımızın yeri cemaat tarikat yurtları değil MEB’in okullarıdır. Anayasa çocukları koruma görevini devlete verirken eğitim öğretim sürecini de MEB’e vermiştir. MEB, asli görevini hiç kimseyle hele hele tarikat ve cemaat yapılanmalarıyla paylaşamaz. Onlardan paydaş olmaz ancak ve ancak bölen olur."

"Bu örgün öğretimin 8 yıla inmesi demek"

Değişiklikteki “Ortaokul mezunu olup tercih yapmadığı için herhangi bir örgün ortaöğretim kurumuna yerleşmemiş olanlar” ifadesine ilişkin konuşan eğitimci Nurcan Korkmaz ise “Bu, isteyen herkes tercih yapmayıp açık liseye devam edebilir anlamına gelir. Bu da zorunlu 12 yıllık eğitimin 8 yıla inmesi demektir. Bu değişikliği özellikle kız çocuklarının ve yoksul ailelerin çocuklarının örgün eğitimden koparılması olarak görmek mümkün. Bu da çocuk gelinlerin ve çocuk işçilerin sayısının artması, kadınların eğitim yoluyla katılabildikleri toplumsal yaşamın dışına itilmesi demek” değerlendirmelerinde bulundu.