Ekonomi

Açlık sınırı bin 893 TL, yoksulluk sınırı 6 bin 167 TL olarak açıklandı

Etten makarnaya birçok ürüne zam yapıldı

27 Mart 2019 11:52

Türk-İş'in araştırmasına göre, eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 893, yoksulluk sınırı 6 bin 167 lira olarak hesaplandı.Araştırma, bir ay boyunca dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade ediyor.

Anadolu Ajansı'ndan Özcan Yıldırım'ın haberine göre, Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 6 bin 167 lira oldu. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,45 oranında arttı. Yılın dokuz ayında fiyatlardaki artış yüzde 17,73 oranına ulaştı. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 24,34 olarak hesaplandı.

Makarna ile bulgur fiyatı yükseldi

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta, "şarbon tartışmaları" kırmızı et fiyatlarını pek etkilemedi ve kıyma ile kuşbaşının kilogram fiyatı 3'er lira arttı. Tavuk fiyatı da bu artışı takip etti. Et ve tavuk fiyatındaki artış mutfak harcamasına olumsuz yansırken, av mevsiminin başlamasıyla tezgahlarda boy gösteren balık bir alternatif oldu.

Yumurta fiyatı bu ay ciddi oranda yükseldi ve tanesi 83 kuruş oldu. Bakliyat ürünlerinde fiyat artışları devreye girdi ve bu ay kuru fasulye, yeşil ve kırmızı mercimek, kuru fasulye ve bulgur fiyatı arttı. Sadece nohut fiyatında önemli bir artış tespit edilmedi.

Yaş sebze-meyve fiyatları bu ay yükseldi. Özellikle sebze fiyatları yükselirken meyve fiyatı ortalaması geriledi. Domates fiyatındaki artışın nedeni satıcılarca "mal bulamıyoruz" şeklinde açıklandı.

Geçen ay biraz gerileyerek 4,63 lira olan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay ortalamada yüzde 8,42 oranındaki artarak 5,02 liraya yükseldi. Ortalama kilogram fiyatı 4,43 lira olan sebze bu ay yüzde 19,19 oranındaki artışla 5,28 lira olurken, ortalama kilogram fiyatı geçen ay 4,91 lira olan meyve bu ay 4,64 liraya indi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, ekmekte zamların gelecek aya bırakıldığı belirtilirken, un fiyatı bu ay arttı. Pirinç ve irmik fiyatı aynı kalırken makarna ile bulgur fiyatı yükseldi.

Geçen ay yüksek zam gelen tereyağında bu ay indirim yapıldı, margarin ise zamlandı.

Zeytinyağı fiyatı aynı kalırken ayçiçeği yağına bu ay yine zam geldi. Şeker fiyatıyla birlikte bal, reçel fiyatı değişmedi ve fakat pekmez ve tuz fiyatı yükseldi. Çayın kilogram fiyatı 1 lira artarken, ıhlamur fiyatı değişmedi. Salçada bu ay zamlanan ürünler arasında.