Gündem

Adalet Bakanı'na soruldu: Tutuklu öğrencilerin eğitim hakkının fiilen ortadan kaldırılmasında nasıl bir sorumluluk üstleniyorsunuz?

08 Nisan 2025 13:47

Güncelleme: 08 Nisan 2025 13:51

T24 Haber Merkezi

İstanbul Milletvekili Özgül Saki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanmasıyla başlayan protestolar kapsamında tutuklanan öğrencilerin sınavlarına girememesiyle ilgili soru önergesi verdi. Saki, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a “Anayasa’da güvence altına alınan eğitim hakkının, tutukluluk nedeniyle fiilen ortadan kaldırılması konusunda Bakanlığınız nasıl bir sorumluluk üstlenmektedir?” diye sordu.

Özgül Saki, şunları kaydetti:

“Saraçhane’de gerçekleşen barışçıl eylemlere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan üniversite öğrencilerinin, tutukluluk halleri devam ettiği için üniversitelerinde başlayan vize ve bitirme sınavlarına katılamadıkları; bazı öğrencilerin cezaevinde tutulmaları nedeniyle eğitim hayatlarının sonlanma riskiyle karşı karşıya kaldığı basına ve kamuoyuna yansımıştır.

Avukatların sınavlara girebilmeleri için sundukları tahliye talepleri asliye ceza mahkemesi tarafından iki defa reddedilmiş, üçüncü dilekçe ağır ceza mahkemesine gönderilmiştir. Ayrıca, ev hapsinde olan bazı öğrencilerin sınavlarına girmesi için verilen dilekçelerin de “idari izin” gerekçesiyle işleme alınmadığı ifade edilmiştir.

Bu gelişmeler, Anayasa’nın 42. maddesiyle güvence altına alınan “eğitim hakkı”nın ihlali anlamına gelmekte; öğrencilerin geri dönülmesi zor mağduriyetler yaşamasına yol açmaktadır. Eğitim hakkı gibi temel bir hakkın, tutukluluğun geçici bir tedbir olduğu dikkate alınmaksızın fiilen ortadan kaldırılması kabul edilemez.”

Adalet Bakanı’na 6 soru:

  1. Saraçhane eylemleri gerekçesiyle tutuklanan ve halen cezaevinde bulunan öğrencilerin üniversiteleri tarafından ilan edilen sınav takvimleri Bakanlığınıza iletilmiş midir? İletildiyse hangi işlemler yapılmıştır?
  2. Eğitim hakkının korunması amacıyla sınavlara katılımın sağlanması için neden herhangi bir özel düzenleme veya tedbir alınmamıştır?
  3. Bu öğrencilerin sınavlara girebilmesi için yapılan tahliye başvurularının reddedilmesinin gerekçesi nedir?
  4. Ev hapsinde olan öğrencilerin sınavlara katılımı için başvuruların “idari izin” gerekçesiyle işleme alınmadığı iddiası doğru mudur? Bu öğrencilerin eğitim haklarının sağlanması adına Bakanlığınızın bir planı var mıdır?
  5. Bazı öğrencilerin okuldan atılma tehdidi altında olduğu belirtilmektedir. Bu öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?
  6. Anayasa’da güvence altına alınan eğitim hakkının, tutukluluk nedeniyle fiilen ortadan kaldırılması konusunda Bakanlığınız nasıl bir sorumluluk üstlenmektedir?

 


Yeni pandemi kuş gribinden doğabilir mi? – Prof. Dr. Önder Ergönül anlatıyor