Gündem

Adalet Bakanı'ndan kadınların soyadı açıklaması: Meclis en doğru kararı verecektir

Bakan Tunç, kadının soyadıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra Medeni Kanun'un ilgili maddesinde düzenleme yapılması gerektiğini söyledi

30 Temmuz 2024 15:04

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin Türk Medeni Kanunu'nun "Evlenen kadının kocasının soyadını alacağını" öngören hükmünü iptal etmesiyle ilgili, "Anayasa Mahkememizin gerekçesi ortada. Bu gerekçe doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerimiz en doğru kararı verecektir diye düşünüyorum" dedi.

"Karar süresi doldu"

Bakan Tunç, NTV televizyonunun canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kendisine sorulan soruları yanıtladı. Kadınların evlilik sonrasında kendi soy isimlerini kullanması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin karar süresinin dolduğuna ilişkin soru sorulması üzerine Tunç, bu konunun çok tartışıldığını ifade ederek, özellikle kadının soyadıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra Medeni Kanun'un ilgili maddesinde de düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Tunç, Türk Medeni Kanunun 1926 tarihli ilk halinde "Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır" şeklindeki düzenlemenin, sonraki yıllarda "Kendi kızlık soyadı ile beraber kocasının soyadını kullanabilir" şeklini aldığını ifade ederek, Anayasa Mahkemesi'nin de "Kocasının soyadını kullanmayabilir" şeklinde bir karara vardığını anımsattı.

"Milletvekillerimiz en doğru kararı verecektir"

Bu kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ait olduğunu vurgulayan Tunç şu ifadeleri kullandı: "Bu konuda milletvekillerimiz en doğru kararı verecektir. Medeni Kanunumuzun o maddesi iptal edildiği için bir düzenleme gerekiyor. Medeni Kanunumuz hem kişiler hukuku, hem aile hukuku, hem de miras hukuku bakımından önemli bir temel kanunumuz. Dolayısıyla yıllar içerisinde toplumun ihtiyaçları doğrultusunda elbette ki değişmesi gereken hususlar varsa bu Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekillerinin takdirinde olan bir husus. Kadının soyadı konusunda bir tartışma söz konusu ediliyor. Anayasa Mahkememizin gerekçesi ortada. Bu gerekçe doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerimiz en doğru kararı verecektir diye düşünüyorum." (AA)