Gündem

Adalet Bakanlığı'nın gerçekleştirildiğini söylediği "Yargıya Güven" anketi gerçekte yapılmamış

19 Ağustos 2024 09:00

Adalet Bakanlığı tarafından "Yargıya güven ve memnuniyet" anketinin düzenlendiği belirtilmiş olmasına rağmen, böyle bir çalışmanın gerçekleştirilmediği ortaya çıktı. Bakanlığın raporlarında yıllarca düzenli olarak ölçüm yapıldığı ifade edilse de, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soru önergesine verdiği yanıtta başka çalışmaları adres gösterdi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Bakan Tunç'un yanıtında herhangi bir anket çalışması yapılmadığını belirtmesi ve "TÜİK'in memnuniyet anketlerine bakılabilir" demesi, Adalet Bakanlığı'nın yargıya güven ölçümü konusundaki tutarsızlığını gözler önüne serdi. 2009 yılından itibaren Adalet Bakanlığı'nın hedef olarak koyduğu ve başarıya ulaştığını iddia ettiği anketlerin aslında yapılmamış olması, yargıya olan güvenin sorgulanmasına neden oldu.

TBMM gündeminde

CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Adalet Bakanı'ndan 2009-2015, 2015-2019 ve 2019-2023 dönemlerinde yapılması planlanan ancak gerçekleştirilmeyen yargıya güven ve memnuniyet anketleriyle ilgili açıklama talep etti. Özer, yapılan çalışmalar ve elde edilen veriler hakkında şu bilgileri istedi:

"2009-2915 yıllarını kapsayan dönemde yargıya güven ve memnuniyet araştırması kapsamında TÜBİTAK ile hangi çalışmalar yapılmıştır?

Bu çalışmaların sonucunda hangi veriye ulaşılmıştır?

2019-2023 döneminde yargıya olan güven ve memnuniyet çalışması hedefinin tamamlandığı belirtilmiştir. Bu kapsamda kaç anket yapılmıştır? Anketlerden hangi veriler elde edilmiştir?"