Dünya

AfD, iki eyaletteki seçimlerden zaferle çıktı, 8 aylık parti BSW kilit rol oynayacak: Scholz'dan "aşırı sağcıları dışlama" çağrısı

Scholz, sonuçları "acı" ve "endişe verici" olarak nitelendirdi

AfD'nin Thüringen lideri Björn Höcke

02 Eylül 2024 08:11

T24 Dış Haberler

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ilk sonuçlara göre aşırı sağcı Alternative für Deutschland'ın (AfD) Thüringen'deki eyalet seçimlerinden birinci çıkmasının ardından diğer partileri aşırı sağcıları dışlamaya çağırdı.

Ülkenin doğusundaki Thüringen ve Saksonya'da yapılan eyalet seçimleri yakından takip edildi. Thüringen'de AfD, yüzde 32,8 ile birinci; Saksonya'da ise yüzde 30,6 ile ikinci sıraya yerleşti. Scholz, sonuçları "acı" ve "endişe verici" olarak nitelendirdi. 

Scholz, merkez sol Sosyal Demokratlar'ın (SPD) ilk kez bir eyalet parlamentosundan düşebileceği yönündeki tahminlerin gerçekleşmediğini vurgulayarak “Ülkemiz buna alışamaz ve alışmamalıdır. AfD Almanya'ya zarar veriyor. Ekonomiyi zayıflatıyor, toplumu bölüyor ve ülkemizin itibarını zedeliyor” ifadelerini kullandı. 

AfD'nin eş lideri Alice Weidel ise seçim sonuçlarının ardından “Bu bizim için tarihi bir başarı. İlk kez bir eyalet seçiminde en güçlü güç haline geldik. Bu (Berlin'deki) koalisyon için bir ağıttır" dedi. 

Henüz 11 yaşında olan AfD, geçen yıl ilk belediye başkanlığı ve ilçe hükümeti görevlerini elde etti ancak hiçbir zaman bir eyalet hükûmetine katılmadı. Diğer partiler, AfD ile çalışmaya karşı bir “güvenlik duvarı” oluşturarak onu iktidardan uzak tutma sözü verdiler.

Katılım oranı yüzde 74

Öte yandan Saksonya ve Thüringen'deki sonuçlar, Scholz'un merkez sol liderliğindeki federal hükûmetindeki üç iktidar partisi için felaket oldu ve Almanya'nın bir sonraki genel seçimlerine bir yıl kala her iki eyalette de tek haneli oy oranlarına kadar düştüler. 

Sonuç aylardır tahmin edilmesine rağmen merkez partiler bu eğilimi tersine çeviremedi ve sonuçlar siyaset dünyasında şok etkisi yarattı. Her iki eyalette de seçime katılım oranı yüzde 74 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşti.

8 ay önce kurulan BSW kilit rol oynayacak

Adını liderinden alan solcu ancak sosyal açıdan muhafazakâr Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW), zenginlere daha yüksek vergi, göç ve iltica konusunda daha sert bir çizgi ve Ukrayna'ya askerî desteğin sona erdirilmesi çağrılarının doğuda derin bir yankı uyandırdığını gördü. Hiçbir parti mutlak çoğunluğu elde edemediği için, 8 aylık BSW, geçici sonuçlara göre Saksonya'da yüzde 11,8 ve Thüringen'de yüzde 15,8 oy alarak her iki eyalette de hükümet kurma görüşmelerinde kilit rol oynayabilir. Wagenknecht gazetecilere yaptığı açıklamada “cumhuriyet tarihinde ilk kez” bir partinin eyalet seçimlerinde ilk denemesinde bu kadar iyi bir performans gösterdiğini söyledi.

Ulusal anketlerde önde giden muhafazakâr muhalefet partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), Saksonya'da beş yıl önce olduğu gibi yaklaşık yüzde 32 ile başarılı bir tablo çizdi. CDU,ulusal seçimlerde Scholz'a meydan okumayı hedefleyen ulusal lideri Friedrich Merz cesaret vermiş gibi görünüyor. 

Merz, CDU'nun asla aşırı uçlarla çalışmayacağını söyledi ancak Angela Merkel'in 2021'de iktidarı bırakmasından bu yana partisini özellikle göç konusundaki söyleminde sürekli sağa kaydırdı.

Saksonya ve Thüringen şubeleri güvenlik makamları tarafından aşırı sağcı olarak sınıflandırılan parti, anketlere göre 22 Eylül'de oy kullanacak olan Berlin'i çevreleyen kırsal eyalet Brandenburg'da yine de birinci gelebilir.